Οι ευθύνες για τις πλημμύρες και τις ζημιές έχουν όνομα

Κριτική στις κυβερνήσεις για ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων άσκησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κ. Στεργίου, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ

Την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών στις πλημμυρόπληκτες περιοχές, την έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης των υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες, ζήτησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κατά την περιοδεία του σε περιοχές του νομού.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στα χωριά της Φαρκαδόνας, ο βουλευτής Μαγνησίας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι τέσσερις περίπου δεκαετίας τώρα, αδιαφορούν για το πρόβλημα που παρατηρούνται στην περιοχή της Φαρκαδόνας με την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού.

«Με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι σε πολλές περιοχές του νομού Τρικάλων υπάρχει επείγουσα ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιδιαβρωτικά έργα. Οι παρεμβάσεις που έγιναν μετά τις καταστροφές του Σεπτέμβρη 2016 ήταν υποτυπώδεις και αποσπασματικές και δε δίνουν ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα. Αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης, για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.», τόνισε ο κ. Στεργίου και συμπλήρωσε: «Χρόνια τώρα, διαθέτουν ελάχιστα κονδύλια για έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής προστασίας, για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, για την συντήρηση παλιών έργων, ενώ απλόχερα μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα, υποδομές και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε και για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Όπως ανέφερε τα αντιπλημμυρικά έργα δεν επιλέγονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, γιατί δεν είναι ανταποδοτικά. Δεν είναι διόδια για να αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Έτσι, συνέχισε όταν η αντιπλημμυρική προστασία αντιμετωπίζεται ως κόστος, γραφικότητα ή υπερβολή και όχι ως σύγχρονη βασική κοινωνική ανάγκη με ευθύνη του κράτους, ο εργαζόμενος λαός θα το πληρώνει πολύ ακριβά . Αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που εκμεταλλεύεται τα πάντα, από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μέχρι το περιβάλλον, για την αποκόμιση του κέρδους.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ θα επαναφέρει τα προβλήματα μέσω ερώτησης που θα καταθέσει στην Βουλή και τον αρμόδιο υπουργό, ενώ οι ζημιές θα τεθούν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.