Χάθηκε η χρονιά για τους δενδροκαλλιεργητές πριν καλά-καλά αρχίσει

Τεράστιες ζημιές προκάλεσε το χιόνι και ο πάγος στα ανθισμένα δέντρα της αμυγδαλιάς που καταστράφηκαν εντελώς

Ανυπολόγιστες χαρακτηρίζονται οι ζημιές που προκάλεσε ο παγετός στις δεντροκαλλιέργειες του Δήμου Φαρκαδόνας. Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών, στην πλειονότητας της αμυγδαλιάς είχε ανθίσει ή «ξυπνίσει» μετά την αύξηση της θερμοκρασίας από τις αρχές του μήνα μέχρι και την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο η αλλαγή του σκηνικού του καιρού από το περασμένο Σαββατοκύριακο και η επέλαση της «Μήδειας» με τα χιόνια και τις πολικές θερμοκρασίες ήρθε να προκαλέσει τεράστιες ζημιές, βυθίζοντας στην απόγνωση τους παραγωγούς.

Το μέγεθος της καταστροφής άρχισε να διαφαίνεται από το μεσημέρι της Δευτέρας, με το χιόνι που παρέμεινε στα κλαδιά να μετατρέπεται σε πάγο και παγοσταλαχτίτες, που δεν πρόλαβαν να λιώσουν και παρέμειναν επί διημέρου στα δέντρα. Από το μεσημέρι της Τετάρτης, η καταστροφή έγινε ολοφάνερη καθώς ο πάγος και το χιόνι υποχώρησαν απομακρύνοντας δυστυχώς και τους ανθούς, οι οποίοι τους επόμενους μήνες θα μετατρεπόταν σε καρπούς.

Οι παραγωγοί της περιοχής μας, περιγράφουν στην «ΚΡΗΝΗ LIVE» με τον πιο δραματικό τρόπο την κατάσταση εξηγώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες από τον Ιανουάριο έως και λίγες ημέρες πριν «ξύπνησαν» αρκετά νωρίς τους βλαστούς, με αποτέλεσμα τα δέντρα να ανθίσουν πρόωρα. Κατά αυτό τον τρόπο οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν καθώς είδη διανύουμε τον χειμώνα και αναμενόταν χαμηλές θερμοκρασίες, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι την περσινή χρονιά σημειώθηκε παγετός μεταξύ δευτέρου και τρίτου δεκαημέρου του Μαρτίου.

Οι παραγωγοί εκφράζουν την απογοήτευσή τους, καθώς βλέπουν πως η χρονιά χάθηκε πριν καλά – καλά αρχίσει ζητώντας την στήριξη, από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.