Απλήρωτοι εκατοντάδες συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ στην περιοχή της Φαρκαδόνας

Γεννηθέντες το 1953 κατέθεσαν τις αιτήσεις στην διάρκεια του 2020 και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, παρότι ορισμένοι έκλεισαν και το 68ο έτος της ηλικίας τους

Σύνταξη περιμένουν αλλά σύνταξη δεν βλέπουν εκατοντάδες αγρότες στο Δήμο Φαρκαδόνας και αρκετές χιλιάδες σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο λόγος για τους αγρότες, γεννηθέντες το 1953, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι κατέθεσαν τα δικαιολογητικά στην διάρκεια του περασμένου έτους με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, δεν έχουν λάβει ακόμη τη σύνταξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για πολλούς που σταμάτησαν την επαγγελματική δραστηριότητα.

Ανάλογα προβλήματα είχαν προκύψει και τα προηγούμενα έτη κι είχαν παρουσιαστεί αποκλειστικά στην «ΚΡΗΝΗLIVE». Μάλιστα πολλά από τα κείμενα της «ΚΡΗΝΗLIVE» που αφορούσαν στο θέμα της απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους του ΟΓΑ την περίοδο 2018 και 2019 είχαν πάρει το δρόμο για την Βουλή, μέσω ερωτήσεων που κατέθεταν βουλευτές της περιοχής μας.

Πλέον αυτά τα προβλήματα συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο υπόσχεται απονομή συντάξεων με ένα κλικ.

Στο θέμα έρχεται να επικεντρώσουν βουλευτές του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν στο αρμόδιο υπουργείο.

Μέσω της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης, ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό, πότε μπει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων αγροτών δικαιούχων σύνταξης, πότε θα γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα και να γίνουν οι απαιτούμενες νομοτεχνικές ρυθμίσεις (π.χ. για το εργόσημο) ώστε να εκδοθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς συντάξεις, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα συνεχίζει να είναι απερίγραπτη λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων και εκκρεμοτήτων στην απονομή τους.

Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται πάνω από 30 χιλιάδες αγρότες (ασφαλισμένοι πρώην ΟΓΑ) γεννημένοι μέχρι και το 1953, που ακόμα δεν έχουν λάβει σύνταξη. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους δεν προβλέπεται καν η απονομή προσωρινής σύνταξης, ενώ σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση από άλλα Ταμεία ή εργόσημο, ο πρώην ΟΓΑ (σημερινός ΕΦΚΑ) ως τελευταίο Ταμείο, καθυστερεί ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η καθυστέρηση φθάνει ακόμα και τα τέσσερα χρόνια γιατί το προσωπικό διαρκώς αποψιλώνεται, μόνο το 2020 οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων του ΕΦΚΑ έφτασαν τις 557, ενώ οι προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε στο να σταλούν για διεκπεραίωση χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης αγροτών από την κεντρική στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, σε ορισμένες από τις οποίες οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγαλύτερες από τον μέσο όρο και το λιγοστό προσωπικό δεν έχει σχετική εκπαίδευση και εμπειρία στην απονομή συντάξεων.

Και όλα όσα περιγράφονται παραπάνω αφορούν τον υπολογισμό και την απονομή μιας σύνταξης που κυμαίνεται γύρω από τα 400 ευρώ.».