Αναδρομή στην ιστορία του Έθνους από τους Τρικαλινούς Ζωγράφους

Σε εξέλιξη η Έκθεση αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση που φιλοξενείται στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό του Μουσείου Τσιτσάνη

«Τέχνη η σωτηρία της ψυχής» είναι το θέμα της έκθεσης που εγκαινίασε ο Σύλλογος Τρικαλινών Ζωγράφων στο χώρο των Οθωμανικών Λουτρών στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Μετά τους αλλεπάλληλους εγκλεισμούς, την έλλειψη επικοινωνίας και επαφής, τις δυσάρεστες ειδήσεις από παντού, επικρατεί η ανασφάλεια, ο φόβος, η αγωνία και η μοναξιά που τραυματίζουν καίρια την ανθρώπινη ψυχή… Η Τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως καταφύγιο και για τον καλλιτέχνη, αλλά και για όσους επικοινωνούν με τα έργα τέχνης, ως αντίδοτο και φάρμακο, σωτηρία για την ψυχική υγεία!

Η έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στο κοινό είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μέσα από τα έργα τους οι συμμετέχοντες, προσπάθησαν και απέδωσαν με το πινέλο και το χρώμα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του έθνους, αποτίνοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας.

«Μακάρι να έχουμε στο νου και την καρδιά μας πάντα όλα, όσα υπέφεραν οι παλιότερες γενιές των Ελλήνων (πλούσιοι και φτωχοί, απλοί και εξέχοντες, αγράμματοι και γραμματιζούμενοι) και τί θυσίασαν για να γίνει αυτός ο Αγώνας, στο όνομα της Πίστης και της Ελευθερίας, για να έχουμε σήμερα την “πολυτέλεια” να θεωρούμε Ελευθερία και Πολιτεία ως δεδομένα! Το δικό μας “στοίχημα”, ο δικός μας “αγώνας” είναι να τα κρατήσουμε και να τα παραδώσουμε, άξια παρακαταθήκη, στα παιδιά και τα εγγόνια μας! “Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία”!», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Μαρία Ζιάκα.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, αλλά τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις επισκέψεις σε κλειστούς χώρους.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά μέχρι την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, πρωί και απόγευμα (09:30-15:00 και 18:30-21:30).

Στην έκθεση μετέχουν με έργα τους οι:

Ακρίβος Ιωάννης, Αναγνώστου Αγγελική, Βάκας Απόστολος, Γαλάνη Μαρία, Γραββάνη Χρυσή, Γρατσάνη Μαρία, Ζιάκα Μαρία, Ζολώτα Ματίνα, Ιωάννου Γεώργιος, Κακλαμάνη-Βλάχου Λαμπρινή, Καλιακούδα Ευρυδίκη, Καναβού Στέλλα, Κανάτα Αθηνά, Κανίνα Ζωή, Κανίνα-Βάκα Τζένη, Καραμάνου Μαρία, Κομπόλια Έφη, Κουγιάννου Βασιλική,    Κουτσιαρή Βούλα, Μπαλαμώτη-Τριανταφύλλου Ευγενία, Νάκας Αθανάσιος, Νίκου Χρύσα,  Ντούνα Βούλα, Ξούρη Αθηνά, Οικονόμου Απόστολος, Παναγιωτίδου Αθηνά, Παπακατράνα Γλυκερία, Πέρκας Βασίλειος, Πετσογιάννη-Τουρίμπαμπα Ζωζώ, Ράγια Γεωργία, Ρεμπάπης Ιωάννης, Σίμου Κασσιανή, Σουλιώτη Κωνσταντίνα, Στεργίου-Ζαχαράκη Ζωή, Στυλιάρα Σταυρούλα, Ταμπρατζή Ελένη, Τασιούλα Φωτεινή, Τάσιου Συλβάνα, Τέλλιου Δήμητρα, Τσίκος Δημήτριος, Τσιώνης Κώστας, Φορίδης Χριστόφορος, Φωλίνας Στέφανος, Χαρίση Μαριάνθη, Χρηστάκος Λεωνίδας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΡΑΒΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟ TRIKALACULTURE.GR