Άμεσο ενδιαφέρον βουλευτών του ΚΚΕ για τους χαλαζόπληκτους της Φαρκαδόνας

Κατέθεσαν ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των πληγέντων αγροτών

Για τις προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την ισχυρή χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββατοκύριακου στην περιοχή της Φαρκαδόνας, ζητούν να ενημερωθούν μέσω ερώτησης που κατέθεσαν στον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης οι δυο βουλευτές οιβιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση, αφού από την μια αντιμετωπίζουν την καταλήστευσή τους από τους μεσάζοντες μεγαλεμπόρους, βιομήχανους και τράπεζες, αλλά και τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ (εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, αυξημένο κόστος παραγωγής, υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΦΚΑ- ΕΛΓΑ- φοροληστεία κλπ), από την άλλη είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται αφήνοντάς τους χωρίς παραγωγή και εισόδημα με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος -ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ- ΕΛΓΑ- και τις Τράπεζες να τρέχουν και να βρίσκονται με τον κίνδυνο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών των περιουσιών τους, χωρίς καμιά κρατική στήριξη και προστασία στις καλλιέργειες στο εισόδημα και στην περιουσία τους.

Ο ΕΛΓΑ, ενώ επιβάλει στους καλλιεργητές υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν καλύπτει το σύνολο των καταστροφών. Όσοι αγρότες πλήττονται, αν και όταν αποζημιωθούν, θα αποζημιωθούν καθυστερημένα με το ποσό αποζημίωσης να υπολείπεται κατά πολύ από το μέγεθος της ζημιάς.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν μέσω της ερώτησηςσε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

·         Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί.

·         Την άμεση καταβολή προκαταβολής στους πληγέντες για τις ζημιές . Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.

·         Να γίνει αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% άμεσα και δίκαια από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, παίρνοντας υπ’ όψιν τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Καμία σκέψη για είσοδο ασφαλιστικών εταιριών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και καμία αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ

·         Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, κ.α. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή και εισόδημα.

·         Να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη έργα αντιχαλαζικής – αντιπλημμυρικής – αντιπαγετικής προστασίας.