Πλήρη συμπαράσταση στους χαλαζόπληκτους αγρότες της Φαρκαδόνας από την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η Λαϊκή Συσπείρωση συμπαραστέκεται στους βιοπαλαιστές αγρότες του πολύπαθου Δήμου Φαρκαδόνας, που για πολλοστή φορά υπέστησαν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειές τους

Την πλήρη υποστήριξη και συμπαράσταση εκφράζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Φαρκαδόνας στους χαλαζόπληκτους αγρότες των Πελινναίων και Οιχαλίας.

Οι κ.κ. Ευαγγελία Στεργίου και Αφροδίτη Βανακάρα εκφράζουν την πλήρη συμπαράσταση, στηρίζοντας τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος, ζητώντας να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Οι αγρότες χρόνια τώρα βάναυσα μαστίζονται από τις διαχρονικά εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, όπως εκπορεύονται από την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική (ΚΑΠ) και που συνεπάγονται όλο και υψηλότερο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, υπέρογκα ασφάλιστρα, βαρύτατη φορολογία και ισχυρό τον κίνδυνο κατάσχεσης και πλειστηριασμού των περιουσιών τους.

Στα παραπάνω, σταθερά πλέον σχεδόν κάθε χρονιά, έρχονται να χτυπήσουν ακόμη βιαιότερα το μικρό αγροτικό εισόδημα, καταστροφές των καλλιεργειών εξαιτίας καιρικών φαινομένων. Για την παγιωμένη αυτή κατάσταση καίρια την ευθύνη φέρουν όλες οι κυβερνήσεις, που ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν όλους τους τρόπους και τα μέσα για πρόβλεψη και προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, επιλέγουν να μην παίρνουν τα απαιτούμενα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς μετράνε αυτήν την κάλυψη με την λογική του κόστους – οφέλους. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση συμπαραστεκόμαστε στους βιοπαλαιστές αγρότες του πολύπαθου Δήμου Φαρκαδόνας, που για πολλοστή φορά υπέστησαν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειές τους. Στηρίζουμε τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος και απαιτούμε:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.

Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άμεση καταβολή προκαταβολής στους πληγέντες αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν και να γίνει συμψηφισμός της αποζημίωσης με τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η επιστήμη και η τεχνολογία ώστε να εξασφαλίζεται η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλούν οι χαλαζοπτώσεις, οι πλημμύρες, οι παγετοί και η λειψυδρία.», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων και της παράταξης.