Φόβοι να μείνουν ακαλλιέργητα χωράφια από την άνοιξη

Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων είχαν βυθιστεί στα νερά του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων, το περασμένο φθινόπωρο μετά την καταστροφική θεομηνία Daniel.

Για αρκετές εβδομάδες τα αγροκτήματα παρέμειναν στα νερά και στην λάσπη προβληματίζοντας ιδιαίτερα τους αγρότες. Οι καλές σχετικά καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια του φθινοπώρου δεν συνέβαλαν ώστε να απομακρυνθεί η υγρασία από το έδαφος. Δικαιολογημένα μιας και ο όγκος νερού που δέχτηκε η γη ήταν ιδιαίτερα μεγάλος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα απορροφήσει.

Οι αγρότες τότε είχαν επισημάνει τον προβληματισμό τους για την στιγμή που θα τους επέτρεπαν οι συνθήκες να εισέλθουν για εργασία στα χωράφια τους. Κάποιοι εξέφρασαν την άποψη ότι η διαδικασία θα καθυστερούσε αρκετά και δυστυχώς σήμερα έρχονται να επιβεβαιωθούν, καθότι σε πολλές περιπτώσεις τα χωράφια δεν μπορούν να προετοιμαστούν.

Σύμφωνα με τους αγρότες η προετοιμασία των χωραφιών για την νέα σεζόν ξεκινούσε από τα τέλη Νοεμβρίου με το όργωμα των εκτάσεων. Κι αυτό γιατί απαιτείται χρόνος ώστε τα οι όγκοι χώματος να θρυμματιστούν, ώστε την άνοιξη το χώμα να παραμένει μαλακό. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα ένας πολύ μεγάλος αριθμός χωραφιών στις πληγείσες περιοχές δεν επιτρέπει την είσοδο αγροτικών μηχανημάτων καθώς το έδαφος συνεχίζει να είναι λασπώδες. Αν ο καιρός μέσα στο επόμενο δίμηνο είναι βροχερός τότε θα είναι σχεδόν αδύνατη η προετοιμασία υποστηρίζουν οι αγρότες. Ειδικά για την καλλιέργεια καλαμποκιού, όπου αυτή προσδιορίζεται σε τοπικό επίπεδο για τα τέλη Μαρτίου, εκεί η κατάσταση αγχώνει μιας και οι αγρότες επισημαίνουν ότι τα χωράφια δεν θα είναι έτοιμα για την σπορά.

Ανάλογα προβλήματα θα παρουσιαστούν και με την σπορά του βαμβακιού. Οι αγρότες επισημαίνουν πως ο χρόνος, όπως και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι με το μέρος τους, μιας και διανύουμε το χειμώνα και δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθεί. Το σημαντικότερο για εκείνους είναι η άνοιξη, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που υπάρχουν αρκετές βροχές, υπάρχει φόβος πολλά χωράφια να μην προετοιμαστούν και να παραμείνουν ακαλλιέργητα.

Πηγή: trikalaview.gr