Αγωνία και απόγνωση στις λαϊκές αγορές

Προβληματίζονται παραγωγοί και καταναλωτές από την ακρίβεια με τους πρώτους είτε να εγκαταλείπουν το επάγγελμα του αγρότη, είτε να υπομένουν την δραματική κατάσταση

Η ακρίβεια φουντώνει και συνεχίζει να απασχολεί και να δημιουργεί σκεπτικισμό σε όλη την κοινωνία, ειδικά στα μικρομεσαία νοικοκυριά που προσπαθούν να περικόψουν ότι μπορούν για να ανταπεξέλθουν. Μια βόλτα στα σουπερ μάρκετ, στις λαϊκές αγορές της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας, είναι ικανή για την έκδοση συμπερασμάτων για το βρισκόμαστε, για το πώς κινούμαστε, για τον προβληματισμό που πηγάζει μεταξύ των πολιτών που επωμίζονται τις ανατιμήσεις.

Μια βόλτα στις λαϊκές αγορές της περιοχής μας είναι αρκετή για να καταγράψει την απόγνωση των πολιτών. Μια βόλτα στις λαϊκές αγορές είναι ικανή για να καταγράψει την αγωνία των παραγωγών, που βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται καθώς πέραν του γεγονότος ότι οι καταναλωτές ψωνίζουν λιγότερο, εκείνη έρχονται να επωμιστούν το βάρος των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής.

Όπως αναφέρουν στην «Krini Live» τοπικοί παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στο τομέα της καλλιέργειας λαχανικών, κηπευτικών και φρούτων η κίνηση το τελευταίο τρίμηνο περίπου έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός και τη διαπίστωση πολλών που ισχυριζόταν παλιότερα ότι ο Έλληνας μπορεί να περικόψει τα πάντα εκτός από την διατροφή του, αυτή η άποψη πλέον έρχεται να καταρριφτεί. Τόσο στις λαϊκές αγορές της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας, όσο και του νομού, οι παραγωγοί βλέπουν το αντίθετο. Οι καταναλωτές πλέον προμηθεύονται τα άκρως απαραίτητα κι αυτά σε ιδιαίτερα μικρές ποσότητες, όταν τα προηγούμενα χρόνια, έφευγαν με τα καλάθια γεμάτα.

Αυτό έχει τεράστιες συνέπειες για τους ίδιους καθώς το μεσημέρι φεύγοντας από τις λαϊκές αγορές, πουλούν σχεδόν τη μισή πραμάτεια τους και πολλές φορές αναγκάζονται να την διανέμουν δωρεάν σε γνωστούς και φίλους καθώς τα προϊόντα μιας κι έχουν κοπεί τα καταστραφούν.

Τα έσοδα για αυτούς τους ανθρώπους είναι τεράστια καθώς το κόστος παραγωγής τη φετινή χρονιά και μετά τις ανατιμήσεις είναι τεράστιο και παρουσιάζει άνοδο κατά 50 έως 60% περίπου. Σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, νερό, καλλιέργεια, ενοικίαση θέσης στις λαϊκές εκτοξεύουν τον προϋπολογισμό των εξόδων στα ύψη. Και στο τέλος όταν φτάνει η ώρα του απολογισμού, οι παραγωγοί της λαϊκής βλέπουν τη χασούρα να αυξάνεται και ουσιαστικά να μην μένει τίποτα στην τσέπη, αντιθέτως σε πολλές των περιπτώσεων τα έξοδα από τα έσοδα είναι περισσότερα.

Πλέον η σκέψη πολλών περιστρέφεται στο να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Ειδικά ο προβληματισμός έρχεται από τους νέους ανθρώπους που τα προηγούμενα χρόνια αποφάσισαν να ασχοληθούν με το πρωτογενή τομέα. Κάποιοι από αυτούς άρχισαν και φεύγουν για το εξωτερικό για την αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής τύχης. Άλλοι πάλι υπομένουν το «μαρτύριο», καθώς τα περιθώρια είναι στενά για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.