Αυξημένα τα ποσοστά αιθαλομίχλης σε όλη τη Θεσσαλία και ταυτόχρονα στο δήμο Φαρκαδόνας

Συστάσεις απευθύνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που θα σχετίζονται με την υγεία των πολιτών

 Οι παγωνιές του χειμώνα αύξησαν σε ολόκληρο το φάσμα της Θεσσαλίας, ταυτόχρονα και σε περιοχές του Δήμου Φαρκαδόνας το ποσοστό συγκέντρωσης σωματιδίων που προκαλούνται από την καύση ξύλων σε ξυλόσομπες και τζάκια.
Το φαινόμενο είναι έντονο τις βραδινές ώρες (από 20:00 μ.μ. έως 04:00 μ.μ) ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για την θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.
Φυσικά το φαινόμενο της αιθελομίχλης έχει συνέπειες σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και δη σε ανθρώπους που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα. τις τελευταίες ημέρες μετά της κατά τόπους μετρήσεις στο χωρικό επίπεδο των Δήμων Λαρισαίων Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για την αποφυγή προβλημάτων.
Οι συστάσεις χωρίζονται σε τρία σκέλη. Συγκεκριμένα συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου. Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό. Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.