Πλαστός, η χορτόπιτα χωρίς φύλλο από τη Θεσσαλία

Ο πλαστός είναι μια πίτα διαδεδομένη στη Θεσσαλία, μια εύκολη, γρήγορη και τραγανή χορτόπιτα με χυλό από καλαμποκάλευρο αντί για φύλλο.
Ο τρόπος παρασκευής στο μοναστήρι της Ορμυλίας είναι ίδιος με αυτόν που οι πρώτες Τρικαλινές αδελφές μεταλαμπάδευσαν στις νεότερες. Παραμένει ένα από τα αγαπημένα φαγητά των μοναχών και στην τράπεζα συνοδεύεται με τραχανόσουπα.
Υλικά
Μερίδες: 12
Για τον πυκνό χυλό
- 150 γρ. καλαμποκάλευρο χοντρό
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο ψιλό
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- 150 ml νερό
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
Για τον αραιό χυλό
- 150 γρ. καλαμποκάλευρο χοντρό
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο ψιλό (το κίτρινο)
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- περίπου 1,5 λίτρο νερό (ή όσο χρειαστεί για να φτιάξουμε έναν αρκετά αραιό χυλό)
Για τη γέμιση
- 1.300 γρ. διάφορα ανάμεικτα χόρτα, όπως σπανάκι, πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, τσουκνίδες, λάπατα, μαρούλι και ό,τι άλλο διαθέτει η εποχή, καθαρισμένα, πλυμένα, στεγνά και ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 200 ml ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
Διαδικασία
- Για τον πλαστό, ξεκινάμε με τη γέμιση και ανακατεύουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλάτι.
- Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, τρίβοντας τα χορταρικά μεταξύ τους για να μαραθούν.
Πυκνός χυλός
- Ετοιμάζουμε τον πρώτο χυλό. Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν και να γίνει ένας χυλός πυκνός, αλλά ομοιογενής.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 36 εκ. και αδειάζουμε εκεί τον πυκνό χυλό που φτιάξαμε, μέχρι να καλύψουμε εντελώς τον πυθμένα του.
- Απλώνουμε τα χόρτα στο ταψί πάνω από τον πυκνό χυλό και ετοιμάζουμε τον αραιό χυλό της επιφάνειας.
Αραιός χυλός
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα δύο είδη καλαμποκάλευρου, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Ρίχνουμε σταδιακά όσο από το νερό χρειάζεται μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός που να στάζει εύκολα από το κουτάλι. Ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το νερό.
- Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί, καλύπτοντας καλά όλα τα χόρτα. Αφήνουμε την πίτα κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, ώστε να απορροφηθούν τα υγρά.
- Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία ο χυλός της επιφάνειας. Τη σερβίρουμε χλιαρή ή μόλις κρυώσει.
Μυστικά
Κάποιες φορές φτιάχνουν τον πλαστό λίγο διαφορετικά όσον αφορά τον αραιό χυλό της επιφάνειας. Ξεκινούν αναμειγνύοντας σε ένα μπολ τα στερεά υλικά (δύο είδη καλαμποκάλευρου, μπέικιν πάουντερ και αλάτι) και σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουν τα υγρά (νερό, λάδι). Με 1 χούφτα από το νερό βρέχουν ένα τμήμα από τα χόρτα που έχουν απλώσει στο ταψί. Το σημείο εκείνο που έριξαν το νερό, το πασπαλίζουν με λίγο από το μείγμα του καλαμποκάλευρου. Επαναλαμβάνουν χούφτα χούφτα εναλλάξ νερό-καλαμποκάλευρο ώσπου να σκεπάσουν όλα τα χόρτα και στο τέλος ραίνουν όλη την επιφάνεια με λίγο λάδι. Έτσι, η επιφάνεια γίνεται πιο στεγνή και τραγανή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.
gastronomos.gr
Ads


