Οι συνέπειες που θα επιφέρει η απελευθέρωση του ωραρίου που και επίσημα θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μονοπωλούν στις συζητήσεις

Ραγδαίες χαρακτηρίζονται από τους φαρμακοποιούς οι εξελίξεις στο χώρο του Φαρμάκου μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές που θα φέρει η πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στα φαρμακεία θα επηρεάσουν σημαντικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους φαρμακοποιούς που δραστηριοποιούνται σ’ αυτές.
Πλέον η απελευθέρωση του ωραρίου που και επίσημα θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μονοπωλεί στις συζητήσεις και των Φαρκαδόνιων Φαρμακοποιών, που επισημαίνουν ότι ορισμένες γειτονιές της πόλης μπορεί να μην έχουν φαρμακεία ή να συμπτυχθούν τα υπάρχοντα.
Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως τα φαρμακεία της γειτονιάς θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα φαρμακεία που με το μεγαλύτερο προσωπικό τους θα μπορούν να εργάζονται σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας χωρίς να κλείνουν καθόλου.
Αρκετά από τα μέλη της διοίκησης του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου υποστηρίζουν ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και των άρθρων για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων δημιουργείται νέο δεδομένο για τα φαρμακεία και τους πολίτες, δηλαδή θα έχουμε απεριόριστες ώρες εργασίας, επομένως θα υπάρχει μια κατάσταση που θα μπερδέψει τους συμπολίτες μας διότι από τη μια θα λειτουργούν τα φαρμακεία τα εφημερεύοντα υποχρεωτικά εκ του νόμου και από την άλλη τα πρόσκαιρα διευρυμένα φαρμακεία.
Επιπλέον, επειδή με αυτούς τους νόμους για το ωράριο πλέον τα φαρμακεία κατατάσσονται σε εμπορικό κατάστημα, όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια να λειτουργούν όχι με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά με βάση τις ανάγκες του κάθε επιχειρηματία που μπορεί και να μην είναι φαρμακοποιός.
Σύμφωνα με τον πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο οι συνέπειες αυτού του νομοθετήματος θα είναι:
– Οι ασθενείς να μην γνωρίζουν ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιο κλειστό.
– Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε έναν άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία.
– Θα ακολουθήσει η ερημοποίηση των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών γιατί τα φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
– Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως.
– Αυξάνεται η γραφειοκρατία στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεων που θα μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία που θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο.
– Τέλος θεσμοθετείται η ατιμωρησία για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν.