Πιστοί στα ήθη και στις παραδόσεις οι κάτοικοι της Φανερωμένης

Αναβίωσαν το έθιμο της Βασιλοκλούρας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σύμφωνα με την Καραγκούνικη παράδοση

Πιστοί στα ήθη και τα έθιμα, κοντά στις παραδόσεις συνεχίζουν να βρίσκονται οι κάτοικοι της Φανερωμένης του Δήμου Φαρκαδόνας. Για μια ακόμη χρονιά κάτοικοι της περιοχής τίμησαν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το έθιμο της Βασιλοκλούρας. Ένα έθιμο έντονα συνυφασμένο με τη ζωή των Καραγκούνηδων.

Συγκεκριμένα κάτοικοι της Φανερωμένης παρασκεύασαν όπως επιτάσσει το έθιμο τη Βασιλοκλούρα. Η βάση παρασκευής της είναι το ψωμί που μέσα περιελάμβανε συμβολικά στοιχεία τα οποία είναι ένα νόμισμα μεταλλικό (το φλουρί)- ποτέ όμως η Βασιλοκλούρα δεν ταυτίζεται με τη Βασιλόπιτα, ένας κόμπος από κλήμα, ένας κόμπος από άχυρο, ένα κομμάτι μάλλινη κλωστή, και προαιρετικά ένα κουμπί. Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση της Φανερωμένης παρασκευάζουν δυο κουλούρες. Τη μία τάζουν για το κοπάδι και τη σπάζουν στο κριάρι και την άλλη στο ζευγάρι (αροτριώτων βοδιών ή αλόγων).
Φυσικά το έθιμο δεν τηρήθηκε μονάχα από τους απλούς κατοίκους, κυρίως τους γηραιότερους της Φανερωμένης. Ήρθε να τιμηθεί και απο τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικάλων – Παράρτημα Φανερωμένης «Οι Θεριστάδες» κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ. Ο πρόεδρος των Θεριστάδων τίμησε το έθιμο σύμφωνα με την παράδοση, παρασκευάζοντας τις Βασιλκούρες αφιερώνοντας αυτές στο κοπάδι των ζώων και στο ζευγάρι των αλόγων.

«Οφείλουμε να υπηρετούμε την παράδοση και τον πολιτισμό. Να τηρούμε τα ήθη και έθιμα και να τα μεταλαμπαδεύουμε στην νέα γενιά. Μονάχα έτσι θα τα διασώσουμε και θα μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά», τόνισε ο κ. Παπαμιχαήλ