Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η εκδήλωση “ΜΑΝΝΑ ΓΗ – ΜΑΝΝΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ”.  που διοργάνωσε ο Σύλλογος Θεριστάδες την περασμένη Παρασκευή στις 28/6/2024 στην Φανερωμένη

Μια εκδήλωση που είχαν χρόνια να ξαναδούν οι κάτοικοι της Φανερωμένης αλλά και της γύρω περιοχής. Πρόκειται για την Θεσμική εκδήλωση “ΜΑΝΝΑ ΓΗ – ΜΑΝΝΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ”, που απο το 1997 δημιούργησαν «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ». Μια εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και δρώμενα που για είκοσιεπτά χρόνια επαναλαμβάνεται με νέα στοιχεία κάθε φορά, και αναδεικνύει τα έθιμα και τις παραδόσεις των Καραγκούνηδων σε όλη την περιοχή αλλά με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δυκτίωσεις και σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου το «ΕΡΓΟ» του Συλλόγου των Θεριστάδων – αναμφισβήτητα μοναδικό – καθίσταται ιδιέταιρα σημαντικό γιατί μεταλαμπαδεύει τις λαϊκές μας παραδόσεις στις νεότερες γενιές ώστε τα παιδιά μας να μην χάσουν την ταυτότητα του τόπου μας, να συνεχίσουν την τοπική μας παράδοση, να μην αποκοπούν απο τις ρίζες τους. Οι εκδηλώσεις παραπέμπουν σχεδόν πάντα στην ζωή και τον μόχθο των Καραγκούνηδων που ανέκαθεν άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους  στο διάβα του χρόνου. Στον μόχθο του αγρότη, του κτηνοτρόφου,  τον θερισμό της σοδιάς, την μέριμνα του νοικοκυριού αλλά και τα χαρμόσυνα γεγονότα π.χ. του γάμου, του πανηγυριού, της Λαμπρής, κλπ.

Η προχθεσινή εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε σε ένα κατανυκτικό περιβάλλον με κατάλληλα σκηνικά πλαισιωμένα με δεμάτια σταριού και το παραδοσιακό κάρο που μετέφερε τον κάθε θεατή σε μια αυλή ενός παραδοσιακού Καραγκούνικου σπιτιου του περασμένου αιώνα.  Το πρόγραμμα της οποίας παρακολούθησε πλήθος κόσμου προκάλεσε ιδιέταιρη συγκίνηση. Ξύπνησε μνήμες παλιές τόσο με την παρουσίαση των παραδοσιακών Καραγκούνικων χορών όσο και με τις εικόνες που προβλήθηκαν. Εικόνες από παλιές εκδηλώσεις και αναβιώσεις των Θεριστάδων, απο τον Θερισμό και τα αλώνια του 1997 – 2008 – 2014 στην Φανερωμένη, και άλλων ετών στην ευρύτερη περιοχή, πάντα του κύκλου “ΜΑΝΝΑ ΓΗ – ΜΑΝΝΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ”. Παλιοί χορευτές απο όλη την περιοχή έσπευσαν να παρακολουθήσουν ή να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και άλλοι να καμαρώσουν τα παιδιά τους γιατί μετά απο τοσα χρόνια εκαναν οικογένειες και τα παιδιά τους πλέον αποτελούν μέλη των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου. Είναι η ελπίδα μας, η νέα γενιά που συνεχίζει την ύπαρξή μας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα παλιό επιτραπέζιο τραγούδι που ερμηνευσε ομάδα γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κόκκινου Πύργου και Θεριστάδων. Ακολούθησε το παιδικό τμήμα χορού, που έκλεψε την παράσταση της βραδιάς, άριστα προετοιμασμένο απο τις εξαίρετες χοροδιδασκάλες, κ. Ιωάνα Αλεξίου, κ. Κατερίνα Βλάχου και κ. Βασιλική Ασημακοπούλου – Παπαμιχαήλ. Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ Καλωσόρισε  τους προσκεκλιμένους και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων.

Στη συνέχεια παρουσίασαν με εντυπωσιακό τρόπο το πρόγραμμά τους κατα σειρά τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων της Φωτάδας, του Κόκκινου Πύργου και των Θεριστάδων. Και οι τρείς σύλλογοι όντως μέλη της Ένωσης Καραγκούνηδων(ΕΚΝΤ), συμπράτοντας παρουσίασαν προς τιμήν της τους τελευταίους χορούς σε ένα κοινό κύκλο προβάλοντας το μήνυμα της ισχύος εν τη Ενώσει. Ένας μεγάλος κύκλος χορού απο Καραγκούνες και Καραγκούνηδες αποτέλεσε μια θεαματική εικόνα που καταχειροκροτήθηκε από όλο τον κόσμο που είχει καλύψει στην κυριολεξία την πλατεία της Φανερωμένης.

Την επισφράγιση αποτέλεσε το ξεφάνωμα που ακολούθησε όταν η πίστα παραδόθηκε στο κοινό. Χορευτικά συγκροτήματα  και θεατές ενσωματώθηκαν όλοι σε ένα συμπλέγμα και εκτονώθηκαν κάτω απο τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας των νέων καλλιτεχνών.

Στην μουσική συνόδευσαν:

Γιώργος Κολτσίδας , κλαρίνο Βασίλης Μαργαρίτης, τραγούδι  Μιχάλης Παλμούτσης, λαούτο Γιώργος Ντίνας, κρουστά.

Παρουσίαση προγράμματος  Βασιλική Ασημακοπούλου

Γενική Επιμέλεια Αντώνης Β. Παπαμιχαήλ.

Ιδιαίτερα σημαντική ενότητα της εκδήλωσης αποτέλεσε η παραδοσιακη φιλοξενία με το πατροπαράδοτο καραγκούνικο φαγητό, μλουγούρι με πρόβειο σφαχτό. Ο εξαίρετος μάγειρας Δημήτριος Αργ. Αλεξόπουλος σε σθνεργασία με την επίσης εξαίρετη ομάδα του για άλλη μια φορά δημιούργησε και έγραψε στην ιστορία της «Κουρμπαλιώτικης» μαγειρικής. Όλοι ξετρελάθηκαν με την γεύση που δοκίμασαν και απόλαυσαν. Κανείς δεν έφυγε χωρίς να δώσει τα συγχαρητήριά του στον μάγειρα, και οι μακρυνότεροι επισκέπτες ρωτούσαν, πότε θα ξαναγίνει η εκδήλωση για να απολαύσουν ξανά την «θεσπέσια» γεύση του συγκεκριμένου μπλουγουριού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την Παρουσία τους: Αντιπροσωπία του Δήμου Φαρκαδόνας με τους αντιδημάρχους κ.κ. Ιωάννη Γεωργολόπουλο, κ. Κώστα Καμήτα και κ. Χρήστο Καραμάνο, ο επ. Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Τρικάλων κ. Χρήστος Μπουλούμπασης, η Δημοτική σύμβουλος του δήμου Τρικκαίων κ. Ευαγγελία Γρηγορίου, Αντιπροσωπία την Ένωσης Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων(ΕΚΝΤ) με τους Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Θοδωρή Λακιάρα, Β΄Αντιπρόεδρο κ. Ευαγγελία Ζήση και Ταμία Στέργιο Κυριάκο,  ο πρόεδρος Εθελοντών Αιμοδοτών Φανερωμένης κ. Νίκος Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αγ. Κυριακής κ. Δημήτρης Ζήρας η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού κ. Ελισσάβετ Αλεξίου και ο ταμίας κ.Κώστας Πουλιανίτης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λογκακίου κ. Ρίτσα Καρατζά, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γάβρου κ. Μπάμπης Ζούζουλας, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετροπόρου κ. Γεωργία Τζιαμαλή, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φωτάδας κ. Χριστίνα Καπλάνη .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπο την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων .

Τό Διοικητικό Συμβούλιο των Θεριστάδων Ευχαριστεί την κ. Χρύσα Ντιντή για την σήριξη της εκδήλωσης στήν Φανερωμένη. Επίσης ευχαριστεί θερμά όλους τους χορηγούς, επαγγελματίες απο την Φανερωμένη αλλά και απο την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων που ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση και επιτυχία της εκδήλωσης.

ΧΟΡΗΓΟΙ

 1. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ(Εργαστήριο Παραδοσιακών Ενδυμασιών)
 2. ΠΑΠΠΑΣ Δ. ΣΩΤΗΡΙΟΣ (Βαμβακοκαλλιέργειες – Θερμπκήπια)
 3. ΦΑΣΟΥΛΑΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (Σφαγεία Οιχαλιας)
 4. ΠΛΕΞΙΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (οπαπ – Μεγαλοχώρι)
 5. ΤΖΙΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Ηλεκτρολογείο Αυτοκινήτων)
 6. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (Καφενείο)
 7. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΧΗΣ (Γεωργικά Εφόδια – Μελέτες)
 8. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ“BELEAIR”(Καφετέρια)
 9. ΒΙΒΗ ΧΡ. ΖΕΚΙΡΗ   DERMACOS METICS (γυναικεία περιποίηση – Καλωπισμός)
 10. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ & ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΒΑΪΟΣ (Οπωροπωλείο)
 11. ΚΑΡΟΥΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (OIeo-Mac)
 12. ΚΑΡΟΥΤΑ ΒΑΣ. ΜΑΡΙΑ (Γεωργικά Μηχανήματα- Επεσκευές)
 13. «Ο ΚΟΣΜΑΣ» Οικογενειακή Ταβέρνα- Ψησταριά
 14.  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (HOTEL ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ)
 15.  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (RIVER HOUSE)
 16. ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ( Ζαχαροπλαστείο)
 17. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ (είδη υγιεινής)
 18. MOCCD (Καφέ )
 19. ΣΤΡΑΤΟΣ ΝΤΕΒΙΤΖΗΣ (Οπτικο κέντρο)
 20. ΠΑΝΤΕΝΑΣ Χρώματα
 21. Αφοι ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (εσωρουχα)
 22. ΜΠΟΥΛΟΓΕΩΡΓΟΣ (Χαλβάς Φαρσάλων)
 23. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΧΡ. ΖΕΚΙΡΗΣ (Κτηνοτροφικές επιχειρήσεις)
 24. ΓΙΩΤΑΣ (Αρτοποιεία Ταξιάρχαι)
 25. ΤΩΝΙΑ ΜΠΕΛΕΤΣΙΩΤΗ (ΤΟ ΠΑΡΚΑΚΙ καφέ – Ταβέρνα)
 26. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ Χρήστος (Αντιπροσωπεια shndaiwa ECHO
 27. ΠΛΕΞΙΔΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (Αλευρα)
 28. ΝΕΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (αρτοποιεια)
 29. ΤΣΙΑΟΥΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ (Συνεργεια αυτοκινητων)
 30. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΛΗΛΙΓΚΑΣ (Μίνι Μαρκετ «Ο ΝΤΑΚΟΣ»)
 31. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ανθη φυτα
 32. ΤΣΙΝΑΣ (ΚΑΒΑ-ΠΟΤΑ)

Ευχαριστεί ιδιαίτερα

τον Μάγειρα κ.Δημήτριο Αλεξόπουλο του Αργυρ. Και όλη την ομάδα του:Αθανάσιο Μπλατζή, Ανδρέα Λαόπουλο, Κώστα Κλιάφα του Χρ., Παναγιώτη Κλιάφα, Κων/νο Μαναςή, Απόστολο Παπαγεωργίου, Βασίλειο Κωστόπουλο του Ευαγγ., Ιωάννη Πάτρα του Ευθυμ.

Επίσης τον Ιερέα του χωριού π. Στέργιο Αργύρη και τον πρόεδρο του                                         Δ.Δ. Φανερωμένης κ. Παναγιώτη Κλιάφα για άψογη συνεργασία κάθε παροχή και διευκόλυνση.

Τον Πολίτιστικό Σύλλογο Ζηλευτής για την συμαντική βοήθεια.

Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φωτάδας και Κόκκινου Πύργου για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της εκδήλωσης με τα χορευτικά τους Τμήματα.

Ευχαριστεί τους χορευτές και χορεύτριες όλων των συμμετεχόντων τμημάτων που συνεργάστηκαν άψογα κι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό. Ευχαριστεί τις χοροδιδασκάλες για τον κόπο όλης της χρονιάς και τις προσπάθειες που κατέβαλαν προπαντός για τα παιδικά τμήματα και σαφώς για το άριστο αποτέλεσμα της εκδήλωσης.

Εύχεται καλό καλοκαίρι σε  όλους