Αναδρομή στο μακρινό ιστορικό παρελθόν και στη Μάχη των Βρυκολακίων σε εκδήλωση του ΓΕΛ Φαρκαδόνας

Αναδρομή στο μακρινό, ιστορικό παρελθόν που πραγματικά καθήλωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διεξήχθη μέσω της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο γενικό λύκειο Φαρκαδόνας με ομιλητή τον κ. Ευθύμιο Παπαχρήστο, ιστορικό – ερευνητή.

Ο κ. Παπαχρήστος προσκλήθηκε από την διεύθυνση του γενικού λυκείου Φαρκαδόνας για να μιλήσει στους μαθητές για την ιστορική, νικηφόρα μάχη των Βρυκολακίων, κατά των Ιταλών Κατακτητών το 1943.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η Θέση Βρυκολάκια, βρίσκεται μεταξύ Ζάρκου και Φαρκαδόνας. Για να τιμηθεί και να μένει πάντα ζωντανή η μάχη που δόθηκε από το Αντάρτικο, είχε ανεγέρθη προ ετών μνημείο που δεσπόζει έως και σήμερα στην περιοχή.

Ο κ. Παπαχρήστος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης, συλλέγοντας πληροφορίες τόσο από ντόπιους μεταξύ των οποίων και του ηλικιωμένου Μαλέκα Δημήτριο, όσο και από προσωπική έρευνα τόσο στην Ελλάδα, όσο και ταξιδεύοντας ως την Ιταλία, για την αντιπαραβολή στοιχείων.

Όλη αυτή η έρευνα χρόνων, τη συναντά κανείς στις σελίδες των Θεσσαλικών Μελετημάτων, αποτελώντας μια σημαντική γνώση των νεότερων γενιών για την τοπική μας ιστορία.