“ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΤΕ”
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΤΕ.
Στο δημαρχείο Φαρκαδόνας σήμερα ήρθε κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Τριαντόπουλο, αποτελούμενο από τον κ. Λιούτα, τον νέο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Κοντογεώργη και υπεύθυνους των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας. Στην ενημέρωση ήρθαν πολλοί πληγέντες ιδιοκτήτες σπιτιών, αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες.
Ο κ. Τριαντόπουλος την περισσότερη ώρα αναμάσησε αυτά που είχε δηλώσει και στις προηγούμενες επισκέψεις του, με τις νέες εξαγγελίες για μέτρα στήριξης να βρίσκονται και πάλι μακριά από το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς σε σπίτια, μαγαζιά, αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η αλήθεια όμως έρχεται και πάλι να τον διαψεύσει και την ανέδειξαν τα στοιχεία της καθημερινότητας και οι δηλώσεις των πληγέντων που παρευρίσκονταν. Σχεδόν το 1/5 των αιτήσεων χορήγησης Α΄ Αρωγής δεν έχει ακόμη αποζημιωθεί για μια σειρά λόγων που αφορούν διαδικασίες και κόφτες που εμπεριέχονται στα σχετικά ΦΕΚ ενώ δεν λείπουν και αιτήσεις που δεν έχουν λάβει ακόμα χρήματα αλλά ούτε και μήνυμα απόρριψης.
Ο υπουργός προσπαθώντας να αποσοβήσει τις αντιδράσεις πολλών παρευρισκομένων που κατέθεταν την ταλαιπωρία τους και την μη είσπραξη αποζημίωσης, χαρακτήριζε τις περιπτώσεις αυτές ως «ατομικές» και παρέπεμπε σε ατομική επικοινωνία με τις υπεύθυνες υπηρεσίες. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε αυτά και δεν αφορούν μόνο σε αποζημιώσεις σπιτιών, καθώς αντίστοιχες καταγγελίες γινόταν και από αγρότες, κτηνοτρόφους και μικροεπαγγελματίες. Στην συνάντηση παρευρίσκονταν και σεισμοπαθείς και εύλογα διαμαρτύρονταν για την χρόνια καθυστέρηση απόδοσης ακόμα και εκείνων των λειψών αποζημιώσεων που πέρασαν από τους πολλούς «κόφτες» της κυβέρνησης.
Επίσης και πάλι ζήσαμε το έργο της μετατόπισης ευθυνών σε δήμο και περιφέρεια αναφορικά με την κατεδάφιση ετοιμόρροπων – γκρεμισμένων σπιτιών, την αποκομιδή των τόνων κατεστραμμένης οικοσκευής που παραμένει στη Φαρκαδόνα. Αντίστοιχη ήταν η απάντηση του υπουργού όταν πολλοί πλημμυροπαθείς εξέφρασαν την αγωνία τους για την αδράνεια της κυβέρνησης, τον μη σχεδιασμό και υλοποίηση έργων που θα θωρακίσουν μόνιμα την ζωή και περιουσία μας από αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα. Να υπογραμμίσουμε ότι στην περιοχή μας μόνον σε δύο αναχώματα έχει γίνει πρόχειρη αποκατάσταση ενώ άλλα δύο εξακολουθούν να είναι σπασμένα. Τα φράγματα που εξήγγειλε ο περιφερειάρχης δεν αναμένονται να ολοκληρωθούν πριν το 2029, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει χρηματοδότησή τους ενώ η έκθεση της ολλανδικής εταιρείας όπως και ο νεοσύστατος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων αποκλείουν πολλά από τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης λόγω κόστους. Ακόμα, δεν απαντήθηκε αν θα δοθεί Γ΄ δόση επιδότησης ενοικίου και παράταση, άμεσα πληρωμές για επαγγελματίες που έχουν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και για τις συνεχείς αλλαγές στις προϋποθέσεις των ΦΕΚ και οδηγούν στην απόρριψη των αιτήσεων αποζημιώσεων ιδιοκτητών σπιτιών και επαγγελματιών.
Τα νέα μέτρα στήριξης που ο υπουργός παρουσίασε αφορούν σε επισκευές μικρής κλίμακας πράσινων και κίτρινων οικημάτων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία με το ύψος της αποζημίωσης ανά τ.μ. κυμαίνεται με το ύψος της στάθμης νερού που καταγράφηκε από τις αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ. Ωστόσο τα ποσά που προβλέπονται βρίσκονται μακριά από το ύψος των πραγματικών ζημιών που υπέστησαν τα σπίτια κατά την πλημμύρα και φυσικά πολύ μακριά από το πάγιο αίτημά μας για αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχει συντελεστεί. Εξάλλου η εμπειρία μας ως τώρα έχει δείξει ότι μετά τις υποσχέσεις και τα επικοινωνιακά τερτίπια έρχεται η έκδοση των ΦΕΚ, ο κυκεώνας συμπλήρωσης και κατάθεσης δικαιολογητικών και η μακρά ως ατελείωτη αναμονή της αποζημίωσης που σε πολλές περιπτώσεις είναι μικρότερη και από αυτήν που αρχικά προβλέπονταν.Παράλληλα ο κ. Τριαντόπουλος μπροστά στην αναγνώριση ότι το σύνολο του ποσού που απαιτείται για τις επισκευές, πλημμύρας όπως και σεισμού, είναι μεγάλο και αποκλείοντας την κρατική κάλυψη, προτείνει και αναζητά τραπεζικό δανεισμό, δηλαδή οι σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς να πέσουν στα νύχια των αρπακτικών. Επιπλέον, ο υπουργός όπως και οι αρμόδιοι του κλιμακίου δεν έδωσαν καμία απάντηση στα ερωτήματα ντόπιων μηχανικών για το αν θα μπορούν οι πληγέντες να προβούν σε επισκευές των χαρακτηρισμένων κίτρινων σπιτιών και αν θα πρέπει να κοπούν τιμολόγια.
Όποια επιχειρήματα και χειρισμούς και αν επιστράτευσε ο υπουργός και τα μέλη του κλιμακίου για να βαφτίσουν το κρέας, ψάρι, δεν στάθηκαν ικανά να συσκοτίσουν την ζοφερή πραγματικότητα που ζουν οι πλημμυροπαθείς ένα χρόνο τώρα και τα τεράστια προβλήματα που φορτώθηκαν στην πλάτη τους χωρίς να είναι εκείνοι υπεύθυνοι γι’ αυτά. Μάλιστα μπροστά στη σωρευμένη και δίκαιη αντίδραση των πληγέντων για τις αντιλαϊκές πολιτικές και τα μέτρα που εξακολουθούν να τους αφήνουν χωρίς στήριξη και έκθετους σε κάθε κίνδυνο, προξένησαν οι προσπάθειες του κ. Τριαντόπουλου που χαρακτήριζε τα ζητήματα που αναδεικνύονταν ως πολιτικά, λες και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, η στήριξή τους σε κάθε πλευρά της ζωής τους, εργασία, κατοικία, υγεία, εκπαίδευση, κ.α. δεν είναι πολιτικά ζητήματα. Προσπαθώντας να περισώσει ότι μπορούσε και ο κ. Κοντογεώργης, κάλεσε τους φτωχούς ανθρώπους που ζουν σε σαπισμένα σπίτια, τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να στήσουν τη δουλειά τους, να βλέπουν και τα θετικά των κυβερνητικών μέτρων και να κάνουν υπομονή γιατί «αυτά μπορεί η κυβέρνηση να κάνει» όταν ιεραρχεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και την αποκόμιση τεράστιων κερδών στις πλάτες μας.
Να ζητήσουμε συγνώμη λοιπόν που δεν μπορούμε να νιώθουμε και ευγνωμοσύνη κύριοι της κυβέρνησης. Εμείς δεν σκοπεύουμε να γίνουμε τα «καλά παιδιά» ενώ τα χωριά μας, οι δουλειές μας, το μέλλον μας είναι στον αέρα. Δεν απογοητευόμαστε, συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας, τον αγώνα μας με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια. Δίνουμε αγωνιστικό δυναμικό παρόν στην ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη μαζί με τους πλημμυροπαθείς των άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, μαζί με τα εργατικά σωματεία που μας στήριξαν με κάθε τρόπο τους προηγούμενους μήνες.