Επιτροπή πλημμυροπαθών: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Δήμαρχο Φαρκαδόνας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

Συνάντηση της επιτροπής με το δήμαρχο Φαρκαδόνας:  ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Την Πέμπτη  το μεσημέρι η  Επιτροπή  Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας πραγματοποίησε συνάντηση με  τον δήμαρχο κ. Αγναντή προκειμένου να ενημερωθεί για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους της Θεσσαλίας, καθώς και  τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για τα πάμπολλα προβλήματα στην Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες. Ταυτόχρονα ζήτησαν ενημέρωση για την τοποθέτηση της δημοτικής αρχής σχετικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, καθώς και τις ενέργειες που ιεραρχεί η δημοτική αρχή  για την αντιμετώπιση μιας σειράς σοβαρών ζητημάτων, όπως ζητήματα καθαριότητας και υγιεινής (πχ μπάζα, σκουπίδια), τη στέγαση, τις αποκαταστάσεις σε αναχώματα, οδικό δίκτυο κι άλλες υποδομές, τις αποζημιώσεις, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζονται για να προστατευτούμε στο μέλλον.

 Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής μόνο απογοητευτικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν παρουσιάστηκε κάτι το βέβαιο από πλευράς κυβέρνησης πέρα από κάποια γενικά πλάνα  και ότι υπάρχει ταύτιση με τις προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας, που μόνο συμφέρουσες για τους πλημμυροπαθείς δεν είναι. 

Από τα λεγόμενά του διαφαίνεται ως προτεινόμενη λύση η αποκατάσταση αναχωμάτων… που 6 μήνες τώρα δεν έγινε και παρότι αυτά αποδείχτηκαν ανίκανα να συγκρατήσουν τον υδάτινο όγκο που τελικά τα κατέστρεψε πλημμυρίζοντας καλλιεργήσιμη αλλά και οικιστική γη.

 Όταν τέθηκε, εκ μέρους μας, η στάσιμη κατάσταση που αφορά τη στέγαση των πλημμυροπαθών που είναι  σε κοντέινερς, τη σίτιση,  τις αποζημιώσεις –που ακόμη και την πρώτη αρωγή πολλοί δεν έχουν πάρει, τις αποκαταστάσεις υποδομών, ο κ. δήμαρχος  ακολούθησε την πεπατημένη, δηλαδή τη μετάθεση ευθυνών σε περιφέρεια και κυβέρνηση και την αοριστολογία. Εκεί που ήταν ξεκάθαρος  ο κ.  δήμαρχος ήταν στην άρνηση! Αφού αρνήθηκε κατηγορηματικά να μετάσχει μαζί μας, μαζί  με όλους τους πλημμυροπαθείς δημότες στις επαφές, τις συναντήσεις  και στις διεκδικήσεις  σε περιφέρεια διοίκηση  και στην κεντρική διακυβέρνηση στην Αθήνα.

          Η στάση αυτή κάνει παραπάνω από σαφές  ότι η δημοτική αρχή επιλέγει να είναι μακριά από τις ανάγκες των πλημμυροπαθών, περιμένει μήπως πετάξουν κανένα  ξεροκόμματο από περιφέρεια και υπουργεία στο δήμο, δεν τολμά  να βγάλει μηλιά μπροστά στις κυβερνητικές κατευθύνσεις. Ουσιαστικά η δημοτική αρχή «χορεύει» όπως της βαράει το νταούλι κυβέρνηση και περιφέρεια, δηλαδή αποδέχεται  και εφαρμόζει, στο βαθμό που της αναλογεί, τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τα μέτρα για την Θεσσαλία. Αντί να βγει μπροστά και να διεκδικήσει λύσεις για το λαό της περιοχής, μαζί με το λαό της περιοχής, αξιοποιώντας τη λαϊκή δύναμη, κάνει υποκλίσεις στις κυβερνητικές αρχές, αρκείται με τα ξεροκόμματα που μας πετάνε για να ζήσουμε, κρατά τους δημότες σε αναμονή χωρίς διέξοδο, είναι της πρακτικής: όπως βολευτεί ο καθένας –της ατομικής ευθύνης .

         Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή «κάνουν το χαζό», ξεχνώντας τις δικές τους ευθύνες ως διοίκηση και κράτος και τα φορτώνουν όλα στους δημότες!

      Εμείς όμως, ούτε συμβιβαζόμαστε, ούτε  πτοούμαστε από την στάση δημοτικής αρχής, περιφέρειας και κυβέρνησης. Παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσής μας σ’ αυτόν τον τόπο πιο αποφασιστικά στα δικά μας χέρια. Συνεχίσουμε πιο δυναμικά και αδιάκοπα τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των αναγκών μας. Στη μάχη αυτή είμαστε μαζί με τους πλημμυροπαθείς του νομού Τρικάλων καθώς και με τους φορείς και  σωματεία που όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν δίπλα μας με την αλληλεγγύη και στις κινητοποιήσεις μας. Συνεχίζουμε δυναμικά την από κοινού δράση μας:

  • Συνάντηση του συντονιστικού των πλημμυροπαθών με την αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων την Πέμπτη 21 Μάρτη στις 12.30 μ.μ.
  • Συναντήσεις του συντονιστικού τακτικά για εκτίμηση της κατάστασης και των επόμενων κινήσεών  μας
  • Συνεργασία στα πλαίσια του πανθεσσαλικού  συντονιστικού για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις πανθεσσαλικής εμβέλειας, καθώς και στην προετοιμασία για  κινητοποίηση διαμαρτυρίας με κάθοδο  στην Αθήνα.