Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν την Κυριακή 144.182 Τρικαλινοί

Municipal workers assembly polling booths at a warehouse ahead of the Greek elections in Thessaloniki, Greece, on Friday, May 12, 2023. / Υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης προετοιμάζουν το εκλογικό υλικό για τις βουλευτικές εκλογές πριν αυτό αποσταλεί στα εκλογικά κέντρα, Θεσσαλονίκη, 12 Μαΐου 2023.

Από τις 7 το πρωί της Κυριακής της 21 Μαΐου οι πολίτες θα σπεύδουν στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει για 12 ώρες, με τις κάλπες να κλείνουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στο νομό Τρικάλων θα λειτουργήσουν 332 εκλογικά τμήματα, ένα εκ των οποίων ειδικό και συγκεκριμένα στο σωφρονιστικό κατάστημα. Ο μεγαλύτερος αριθμός ως είναι φυσικό των εκλογικών τμημάτων θα λειτουργήσουν στο Δήμο Τρικκαίων όπου παρατηρείται και ο μεγαλύτερος πληθυσμός.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Τρικκαίων, στην πόλη και περιφερειακά, θα λειτουργήσουν 138 εκλογικά τμήματα, 86 στο Δήμο Μετεώρων, 66 στο Δήμο Πύλης, 41 στο Δήμο Φαρκαδόνας κι 1 ειδικό εκλογικό τμήμα στις Φυλακές Τρικάλων.

Στους τέσσερις Δήμους του νομού ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αγγίζει τις 144.182 ψηφοφόρους, 5.398 λιγότεροι σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.

Οι εκλογείς που δεν γνωρίζουν που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μπορούν να απευθυνθούν στην διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που Ψηφίζεις» όπου με την καταχώρηση κάποιων προσωπικών στοιχείων μπορούν να ενημερωθούν για τα εκλογικά τους τμήματα.

Επί ποδός θα βρίσκονται την Κυριακή υπάλληλοι των Δήμων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης προκειμένου να παρέχουν κάθε διευκόλυνση όπου απαιτηθεί. Τα δημοτολόγια θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια.

Επί ποδός θα βρίσκονται και οι Αστυνομικές Αρχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την φύλαξη των εκλογικών τμημάτων. Υπάλληλοι θα διενεργούν συχνές περιπολίες στα σημεία που λειτουργούν τα εκλογικά τμήματα για την ομαλότητα της διαδικασίας.

Όπως προαναφέρθηκε οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Μία περίπου ώρα αργότερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα κυρίως από μικρά τμήματα με λίγους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Κυρίως τα πρώτα αποτελέσματα προέρχονται κυρίως από μικρά χωριά των Δήμων, Φαρκαδόνας, Πύλης και Μετεώρων ενώ τα αποτελέσματα από τις πόλης των Τρικάλων και της Καλαμπάκας ανακοινώνονται κυρίως μετά τις 9:30 το βράδυ.

Το νέο στοιχείο φέτος στην εκλογική διαδικασία είναι πως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα προμηθευτούν τάμπλετ από τα οποία θα αποστείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα. Πρώτα θα αποστείλουν τα αποτελέσματα των συνδυασμών, μόλις βέβαια θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα συνεχίσουν με τη σταυροδοσία των υποψηφίων.