Τα νηστίσιμα πασχαλινά κουλουράκια της Ανδρομαχούλας – Μια τρικαλινή συνταγή γεμάτη αναμνήσεις από τον Αντώνη Κούκεν

Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση! Το Πάσχα είναι η πιο βαθιά γιορτή της Ορθοδοξίας, μα και η πιο συγκινητική περίοδος του χρόνου, αφού μας οδηγεί πίσω στα παιδικά μας χρόνια, τότε που η απλότητα, η αγνότητα και η θαλπωρή της οικογένειας είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ακριβώς αυτά τα συναισθήματα ξύπνησε ο αγαπημένος Τρικαλινός μάγειρας Αντώνης Κούκεν, μέσα από ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στα πασχαλινά νηστίσιμα κουλουράκια της μητέρας του, της αείμνηστης Ανδρομαχούλας, που μοιράστηκε δημόσια με συγκίνηση και αγάπη μέσα από το κανάλι του στο YouTube.

Μνήμες που ζυμώνονται με αγάπη

«Σαν να είναι τώρα… κάπου εκεί μπροστά στα μάτια μου, στο φτωχικό μας τραπεζάκι, η μανούλα που έπλαθε τα κουλουράκια και με φώναζε να τη βοηθήσω. Πλάθαμε μαζί με αγάπη και πίστη, σε μια κουζίνα που μοσχοβολούσε Πάσχα και Ελλάδα…», γράφει ο Αντώνης.

Με αυτές τις λέξεις μάς εισάγει όχι απλώς σε μια συνταγή, αλλά σε έναν ιερό δεσμό μνήμης και παράδοσης, τονίζοντας ότι ακόμα και αν τα κουλουράκια ήταν νηστίσιμα, είχαν όλη τη γλύκα και τη νοστιμιά της αγάπης.

Η συνταγή των Πασχαλινών κουλουριών της Ανδρομαχούλας

(νηστίσιμη εκδοχή)

Υλικά:

  • 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι (200 ml)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη (200 γρ.)
  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο (200 ml)
  • Ξύσμα από νεράντζι, πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (15 γρ.)
  • 2 φακελάκια βανίλιας (15 γρ.)
  • Μια πρέζα αλάτι

Προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση:

  • 1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
  • Μια πρέζα γαρύφαλλο (σκόνη)
  • Μισό κουταλάκι κανέλα
  • Μισό κουταλάκι τζίντζερ (πιπερόριζα)

Η διαδικασία είναι απλή και παραδοσιακή: ανακατεύετε υλικά, πλάθετε με αγάπη, ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και αφήνετε την κουζίνα να μοσχομυρίσει Πάσχα – όπως παλιά!

Δείτε τη συνταγή βήμα-βήμα:

Ο Αντώνης Κούκεν παρουσιάζει με τον δικό του ξεχωριστό, ανθρώπινο τρόπο τη διαδικασία, στο κανάλι του στο YouTube:

Ένα μήνυμα καρδιάς

«Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με πολύ αγάπη και πίστη!»
Αυτά τα λόγια του Αντώνη συνοδεύουν τη συνταγή και αγγίζουν κάθε καρδιά που θυμάται τη μυρωδιά του φούρνου στο πατρικό της σπίτι, κάθε χέρι που έπλασε με αγάπη, κάθε μάτι που θόλωσε από συγκίνηση.

Το Πάσχα, λοιπόν, δεν είναι μόνο λαμπάδες και αυγά. Είναι οι μνήμες, οι μυρωδιές, η απλότητα και οι άνθρωποι που ζουν για πάντα μέσα μας.




Ads