Στις εξεταστικές αίθουσες Τρικαλινοί μαθητές για τον «Θαλή»

Σημαντική απήχηση συνάντησε για μια ακόμη χρονιά ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία με την επωνυμία «ΘΑΛΗΣ».

Ο 84ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία και στο νομό Τρικάλων υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στο νομό μας συστάθηκε υπεύθυνη τοπική επιτροπή από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ν. Τρικάλων της EME.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων των Γυμνασίων, καθώς και όλων των τάξεων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων. 

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος λειτούργησαν τέσσερα εξεταστικά κέντρα στο 7ο γενικό λύκειο Τρικάλων, το γενικό λύκειο Καλαμπάκας, το γυμνάσιο Πύλης και το γενικό λύκειο Φαρκαδόνας. Συνολικά συμμετείχαν 131 μαθητές γυμνασίων και λυκείων, 101 από τα Τρίκαλα και 30 από τα σχολεία της περιφέρειας.

Ο διαγωνισμός διήρκεσε 3 ώρες, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Η συμμετοχή ήταν προαιρετική και οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα Μαθηματικά πέρα από την καθημερινή σχολική διαδικασία, αυτό άλλωστε εξήγησε και η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΕΜΕ κα. Αθανασία Ζαραμπούκα.

«Οι μαθητές προσήλθαν οικιοθελώς ώστε να ασχοληθούν με τα προβλήματα και τις ασκήσεις που είναι μαθηματικές προκλήσεις. Όταν η εργασία έχει νόημα και περιεχόμενο για τον ίδιο τον μαθητή, τότε εκείνος κρατά ευεργετική στάση στη μάθηση του», σημείωσε ο πρόεδρος.

Η κα. Ζαραμπούκα στάθηκε στα οφέλη του διαγωνισμού ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για νέες μελλοντικές επιτυχίες.

«Αισιοδοξούμε ότι με την πορεία και τις διακρίσεις τους οι Τρικαλινοί μαθητές θα κάνουν τους γονείς τους, αλλά και τους συναδέλφους μαθηματικούς, υπερήφανους για μια ακόμη χρονιά», πρόσθεσε η ίδια.

Οι μαθητές, που θα διακριθούν στο Διαγωνισμό «Ο ΘΑΛΗΣ», θα κληθούν να διαγωνισθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στον 84ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» που θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024. Όσοι μαθητές διακριθούν στον Διαγωνισμό «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», θα κληθούν να διαγωνισθούν στην 41η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» στις 24 Φεβρουαρίου 2024, για να επιλεγούν, μέσω του Προκριματικού Διαγωνισμού, οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Μάιος 2024), στην 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ιούλιος 2024), στην 28η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Ιούνιος 2024) και στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Κοριτσιών (Απρίλιος 2024).