Μαθήματα ζωής έλαβαν από το ΕΚΑΒ οι μαθητές του ΓΕΛ Οιχαλίας

Το Γενικό Λύκειο Οιχαλίας επισκέφτηκε η κπαιδευτική ομάδα του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων Αγωγής Υγείας. Διασώστες και πλήρωμα ασθενοφόρου, βρέθηκαν στο σχολείο παρουσιάζοντας στους μαθητές λεπτομερώς τον κατάλληλο τρόπο παροχής πρώτων βοηθειών και τη σωστή αντιμετώπιση διαφόρων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την «Krini Live» την ενημέρωση πραγματοποιήσαν οι κ.κ. Μπάτζιου Ιφιγένεια και Ρακοβίτης Βασίλης.

Αρχικά, ο κ. Ρακοβίτης έκανε πλήρη αναπαράσταση σε πραγματικό χρόνο ενός πιθανού περιστατικού στο οποίο κρίθηκε απαραίτητη η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με ιδιαίτερη έμφαση στους αριθμούς 30-2 (30 θωρακικές συμπιέσεις- 2 εμφυσήσεις διάσωσης). Ωστόσο, τόνισε ότι λόγω του κορονοϊού, χρησιμοποιείται εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του θύματος για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού. Η κ. Μπάτζιου συμπλήρωσε την επίδειξη με περαιτέρω πληροφορίες και τόνισε έτσι τα πιο καίρια σημεία της διαδικασίας. Ειδικότερα, επισημάνθηκε η σημασία της συνεχούς παροχής ΚΑΡΠΑ για την επιβίωση του θύματος και η διακοπή της μόνο σε περίπτωση άφιξης της άμεσης βοήθειας, επανάκτησης των αισθήσεων του ατόμου, προσωπικής εξάντλησης ή επικείμενου κινδύνου για τη σωματική μας ακεραιότητα. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι οι τηλεφωνικές γραμμές: 112, παγκοσμίως, 166 στη χώρα μας , είναι διαθέσιμες σε περίπτωση κινδύνου για όσους χρειαστούν την παραπάνω βοήθεια. Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός της απαραίτητης ύπαρξης απινιδωτή (φορητή συσκευή) και η τοποθέτησή του σε δημόσιους πολυσύχναστους χώρους για την επαναφορά της καρδιακής λειτουργίας των θυμάτων μετά από ανακοπή, όταν κρίνεται απαραίτητο καθώς και η συνέχιση της διαδικασίας ΚΑΡΠΑ μετά από τη χρήση του.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της παρουσίασης για τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση ατυχήματος λόγω πνιγμονής κατά την κατάποση. Έγινε αναφορά στον ορισμό του ατυχήματος καθώς επίσης και στους τρόπους πρόληψης, αναγνώρισης και αντιμετώπισής του καθώς και αναπαράσταση του περιστατικού με την συμμετοχή των μαθητών και των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών.

Το παρόν πρόγραμμα αποτέλεσε μια εξαιρετικά διαφωτιστική εμπειρία και εκτιμούμε πολύ που μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη, η ένταξη παρόμοιων προγραμμάτων στα πλαίσια της σχολικής αγωγής αποσκοπώντας στην εκπαίδευση των μαθητών σε μαθήματα ζωής. Μαθητές και εκαπιοδευτικοί ευχαριστούν θερμά τους εκπαιδευτές-διασώστες και τις καθηγήτριες κ. Ζιώγα Ελένη και κ. Κομματά Αγορή.






Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *