Για την λειτουργία του σύμπαντος ενημερώθηκαν οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας

Το 2ο Δημοτικό σχολείο Οιχαλίας επισκέφτηκε ο Τρικαλινός στην καταγωγή, Νικόλαος Στεργιούλας, καθηγητής  Σχετικότητας στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστρονομίας.

Ο καθηγητής, με εικόνες και απλοποιημένες έννοιες εξήγησε στους μαθητές τη λειτουργία του σύμπαντος. Αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο που βρίσκεται στις Κανάριες νήσους, έδειξε τα τηλεσκόπια που βρίσκονται στο διάστημα καθώς και τα ρομπότ που μελετούν τον πλανήτη Άρη και μίλησε για το ηλιακό μας σύστημα, τους γαλαξίες, την απεραντοσύνη του σύμπαντος,  τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, τον τρόπο δημιουργίας των μαύρων τρυπών, την αστρική εξέλιξη, τη δημιουργία αστέρων και πλανητών. Αυτό που εξέπληξε όλους, ήταν η εύρεση νερού στη Σελήνη και στον Άρη, οι μεγάλες πιθανότητες να  υπάρχει ζωή και σε άλλους πλανήτες, εφόσον έχουν παρόμοιες με τη γη συνθήκες, αλλά και μία selfie που έβγαλε ένα ρομπότ στον Άρη.

Τελειώνοντας υποσχέθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της ενημέρωσης των μαθητών από ομάδα φοιτητών του και έλαβε υπόσχεση για επίσκεψη, εν καιρώ, στον χώρο εργασίας του, το αστεροσκοπείο του ΑΠΘ.

Σημειωτέον ότι ο κ. Στεργιούλας, διετέλεσε επί δύο θητείες Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, ενώ έχει θητεύσει στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, στην Εθνική Αστρονομική Επιτροπή και στο Virgo-EGO Scientific Forum του Ευρωπαϊκού Ανιχνευτή Βαρυτικών Κυμάτων (European GravitationalObservatory).

Απόφοιτος του ΑΠΘ, συνέχισε  για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο University of Wisconsin-Milwaukee, όπου έλαβε το διδακτορικό του το 1996. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλβέρτος Αϊνστάιν του Πότσνταμ και από το 1999 διδάσκει στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Έχει προσκληθεί σε δεκάδες διεθνή συνέδρια και ήταν επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Έχει πάνω από 110 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, ενώ με βάση τις αναφορές στο έργο του βρίσκεται στο άνω 2% της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο κ. Στεργιούλας είναι γνωστός για την έρευνά του που αφορά τη μελέτη αστροφυσικών πηγών βαρυτικών κυμάτων με υπολογιστικές μεθόδους. Συμμετέχει με την ερευνητική του ομάδα στο παγκόσμιο δίκτυο επίγειων ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων καθώς και στην ανάπτυξη του διαστημικού ανιχνευτή LISA της ESA. Επικεντρώνεται, επίσης, στην εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης στην ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων σε συνεργασία με την ομάδα βαθιάς μάθησης του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.

Η σχολική κοινότητα ευχαριστεί τον κ. Στεργιούλα για την τιμή που έκανε και δηλώνει υπερήφανη που παγκοσμίως, επιστήμονες και ερευνητές, κάνουν αναφορές στο έργο ενός συντοπίτη μας. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά και τον δημοσιογράφο, κ. Απόστολο Ζώη,  χάρη στον οποίο γνωρίστηκαν με τον κ. Στεργιούλα.