Ζητούν στήριξη οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

Επιστολή στον πρωθυπουργό και το υπουργείο Τουρισμού κοινοποίησε ο Σύλλογος Τουριστικών Γραφείων νομού Τρικάλων

Ανεπαρκές χαρακτηρίζουν το νέο πρόγραμμα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, η διοίκηση και τα μέλη του Συλλόγου Τουριστικών Γραφείων νομού Τρικάλων.

Με επιστολή του στην γενική γραμματεία του πρωθυπουργού και στο υπουργείο Τουρισμού ζητούν άμεσα τον αναγκαίο, νέο κύκλο ενίσχυσης των τουριστικών λεωφορείων, προκειμένου να συνεχίσουν να υφίστανται οι επιχειρήσεις τους.

Στην τελευταία επιστολή που είχαν κοινοποιήσει προς τον πρωθυπουργό ο Σύλλογος είχε καταστήσει σαφές ότι τα τουριστικά λεωφορεία βρίσκονται στην πλειοψηφία τους ακόμη χωρίς αντικείμενο.

Τη στιγμή αυτή, τα τουριστικά γραφεία αδυνατούν να συγκεντρώσουν έστω και τους ελάχιστους ταξιδιώτες για να δρομολογήσουν τα τουριστικά τους λεωφορεία. Ως αποτέλεσμα, ακυρώνονται οι προγραμματισμένες τους εκδρομές για το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου. Η μόνη τους ελπίδα είναι η αρωγή της πολιτείας. Το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την ενίσχυση για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο (1ος κύκλος) με την λογική ότι θα ακολουθούσε και μία ακόμη για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο (2ος κύκλος). Ένα χρόνο μετά, δεν τηρήθηκε ποτέ η υπόσχεση.Αντί αυτού, καθυστέρησε η καταβολή του 1ου κύκλου αποζημίωσης των Τ.Λ.Δ..Χ. για μήνες ολόκληρους.Ενώ λοιπόν οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται ακόμη στην επαγγελματική απραγία, η κυβέρνηση παρουσιάζει μέτρα στήριξης για τα τουριστικά γραφεία στο 2,5% του τζίρου του 2019 και με υποχρεωτική απασχόληση ενός ατόμου με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, αποκλείονται από την όποια ενίσχυση οι μικρότεροι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, που έχουν ανάγκη την ενίσχυση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Πως συμβαίνει αυτό; Απλούστατα σε αυτές τις περιπτώσεις οι αυτοαπασχολούμενοι δεν προσμετρούνται ως εργαζόμενοι. Έτσι σε ένα τουριστικό γραφείο που είναι ομόρρυθμη εταιρία με τέσσερεις εταίρους που εργάζονται σε αυτή, δεν αναγνωρίζεται κανείς τους, ως εργαζόμενος. Πως ακριβώς στηρίζονται οι μικρότερες επιχειρήσεις;
Δυστυχώς η ενίσχυση αυτή όπως την εξήγγειλε η κυβέρνηση, κι όπως αναφέρει ο τοπικός Σύλλογος αδικεί κατάφορα τους ιδιοκτήτες Τ.Λ.Δ.Χ.. Την ώρα που η εστίαση, η οποία πλέον επέστρεψε σχεδόν στην κανονικότητα ενισχύεται με 7%, τα Τ.Λ.Δ.Χ. που ακόμη αδυνατούν να επανέλθουν, ενισχύονται μόνο με 2,5%.«Με τέτοιους χειρισμούς, μας έχετε αφήσει να αργοπεθαίνουμε σαν κλάδος εδώ και ενάμιση χρόνο, και τώρα που έχετε δημιουργήσει πτώματα, θέλετε να μας κεράσετε τον καφέ της παρηγοριάς στο μνημόσυνό μας. Είναι τραγικό, λυπηρό και συνάμα εξοργιστικό να τυγχάνουμε τέτοιας αντιμετώπισης από την κυβέρνηση! Το μέτρο που εξαγγείλατε είναι απλά απαράδεκτο και εάν δεν φροντίσετε άμεσα να ενισχύσετε τον κλάδο μας, πραγματικά και καθολικά, θα βγούμε όλοι στους δρόμους όπως και ένα χρόνο πριν. Μόνο που αυτή τη φορά θα παραμείνουμε εκεί μέχρι να δικαιωθούμε.», αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή.Ο Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση παρέχοντας μια νέα ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων στο ύψος αυτής που καταβλήθηκε το Μάιο του 2021 και ενίσχυση στο 7% του τζίρου στα τουριστικά γραφεία, χωρίς ψιλά γράμματα και προαπαιτούμενα.