Η Νέα Χρονιά απλώθηκε μπροστά μας. Το 2023 άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του και εμείς συνεχίζουμε να ανταλλάσσουμε ευχές μεταξύ μας.

Στην Ιαπωνία, λίγο πριν την είσοδο της νέας χρονιάς, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται γύρω από τον μεγαλοπρεπή Πύργο του Τόκιο. Όταν το ρολόι δείχνει μεσάνυχτα, απελευθερώνουν πολύχρωμα μπαλόνια φουσκωμένα με ήλιο, τα οποία φωτίζουν το νυχτερινό ουρανό. Κάθε χρόνο, οι κάτοικοι της πόλης γράφουν μέσα σε κάρτες τις ευχές τους και τις επιθυμίες τους και στη συνέχεια τις βάζουν μέσα σ’  αυτά τα μπαλόνια, στέλνοντάς τις στα ουράνια, αποχαιρετώντας τη χρονιά που φεύγει και ελπίζοντας ότι στη νέα χρονιά θα πραγματοποιηθούν οι ευχές τους και οι επιθυμίες τους.

Αλήθεια, κάνατε την ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς; Για ποια επιτεύγματά σας είστε περήφανοι για το 2022; Αφιερώστε λίγο χρόνο και καταγράψτε τα. Συγχαρείτε τον εαυτό σας που φτάσατε μέχρι εδώ και σας αξίζει! Πείτε ένα μεγάλο μπράβο και δώστε μία τρυφερή αγκαλιά στον εαυτό σας. Φτάσατε μέχρι εδώ και σας αξίζει!

Δυστυχώς, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Scranton μόλις το 8% των ανθρώπων, παρά τις καλές τους προθέσεις, πετυχαίνουν τους στόχους που θέτουν για τη νέα χρονιά. Μην ανησυχείς λοιπόν, αν τυχόν δεν τα κατάφερες και αυτή τη φορά, δεν είσαι η μόνη/ο μόνος.

Αλήθεια, γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν κατορθώνουν να πετύχουν τους στόχους τους και ποια είναι τα μυστικά όσων επιτυγχάνουν;

Σύμφωνα με μελέτες, μερικά απλά βήματα που θα σε οδηγήσουν σε πιο πετυχημένα αποτελέσματα σχετικά με τους στόχους και τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου, είναι:

Γίνε συγκεκριμένος/η

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας, τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε, ποιοι είναι ακριβώς οι στόχοι μας, ποια τα όνειρά μας. Όταν ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε, ξέρουμε πού να κατευθύνουμε την ενέργειά μας, και πού να εστιάσουμε τις δραστηριότητές μας. Ξέροντας τι θέλω, διοχετεύω την ενέργειά μου προς αυτό και το πετυχαίνω. Κάτι υλοποιείται, καθώς η σκέψη και η ενέργεια κινείται προς το μέρος του. Θυμηθείτε: «Θα πας όπου κοιτάς».

Κατά τον Παπάνη (2013) χρειάζεται σχεδιασμός, πλάνο, μεθόδευση για την επιτυχία. Οργανώστε με επιμέλεια, προσεκτικά, ένα ένα τα βήματά σας. Οι στόχοι πρέπει να είναι σαφείς, εφικτοί, διακριτοί, σταδιακοί και βάσει σχεδίου.

Οραματίσου

Νιώσε τον ενθουσιασμό, τη χαρά, την περηφάνια, την ικανοποίηση, την αυτοπεποίθηση που θα αισθάνεσαι όχι μόνο όταν θα έχεις πετύχει το στόχο σου αλλά και κατά τη διάρκεια. Πως θα το κάνεις αυτό; Εύκολα! Απλά κλείσε τα μάτια, χαλάρωσε και κάνε νοητικά ένα ταξίδι στο μέλλον… δες τον εαυτό σου εκεί που είναι αυτό που επιθυμεί. Πως θα είναι; Tι θα φοράει; Πως θα στέκεται; Πως θα νιώθει; Άκου τι λέει… Πως συμπεριφέρεται; Που είναι; Με ποιους είναι; Τι κάνει; Επανάλαβε αυτό το ταξίδι καθημερινά, βάλε κάθε μέρα υπενθύμιση στο κινητό σου και επανάλαβε!

Συνέχισε να πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις

Μέσα σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις αποφάσεις τους μόλις συναντήσουν εμπόδια στο δρόμο τους. Συχνά οι άνθρωποι που δεν κρατούν τις υποσχέσεις  που δίνουν στον εαυτό τους θεωρούν ότι δεν  έχουν ισχυρή θέληση και επαναλαμβάνουν ότι αν ήταν πιο αποφασιστικοί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και να επιτύχουν το στόχο τους. Πίστεψε, λοιπόν, ότι θα τα καταφέρεις.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής των προηγουμένων είναι η ιστορία της μικρής Μαρκίτα που ακολουθεί:

Η Μαρκίτα και η μητέρα της, η οποία δούλευε σαν σερβιτόρα στη Νέα Υόρκη από τη στιγμή που την εγκατέλειψε ο άντρας της, όταν η Μαρκίτα ήταν οκτώ χρονών, ονειρεύονταν να ταξιδέψουν σ΄όλο τον κόσμο. “Θα δουλέψω σκληρά να κερδίσω αρκετά χρήματα για να σε στείλω στο κολέγιο”, της είπε μια μέρα η μητέρα της. “Θα πας στο κολέγιο κι όταν θα τελειώσεις θα κερδίσεις πολλά χρήματα και τότε εσύ κι εγώ θα γυρίσουμε τον κόσμο. Εντάξει;”

Όταν η Μαρκίτα στην ηλικία των 13 ετών διάβασε στο προσκοπικό περιοδικό ότι, όποια προσκοπίνα πουλήσει τα περισσότερα μπισκότα θα κερδίσει ένα εισιτήριο για το γύρο του κόσμου για δύο άτομα, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, αποφάσισε να πουλήσει όλα τα μπισκότα του Σώματος Προσκόπων Οδηγών που μπορούσε – περισσότερα προσκοπικά μπισκότα απ΄ οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Αλλά μόνο η επιθυμία δεν φτάνει. Για να πραγματοποιήσει το όνειρό της η Μαρκίτα ήξερε πως χρειαζόταν ένα σχέδιο.

“Να φοράς πάντα το καλύτερο φόρεμά σου και να ντύνεσαι επαγγελματικά”, τη συμβούλεψε η θεία της. “Όταν κάνεις μπίζνες να ντύνεσαι σαν άνθρωπος που κάνει μπίζνες. Φόρεσε την προσκοπική σου στολή. Όταν επισκέπτεσαι τον κόσμο στο διαμέρισμά του μεταξύ 4.30 και 6.30 και ειδικά το βράδυ της Παρασκευής, να ζητάς μεγάλες παραγγελίες. Να χαμογελάς πάντα, είτε αγοράσουν είτε όχι, να είσαι πάντα ευγενική. Να μην τους ζητάς να αγοράσουν τα μπισκότα σου, λέγε τους να επενδύσουν”.

Πολλοί άλλοι πρόσκοποι θα ήθελαν να κάνουν εκείνο το ταξίδι ανά τον κόσμο. Πολλοί μπορεί να είχαν καταστρώσει σχέδια. Αλλά η Μαρκίτα έβγαινε με τη στολή της κάθε μέρα μετά το σχολείο, έτοιμη να ζητήσει – και να συνεχίσει να ζητά – από τον κόσμο να επενδύσει στο όνειρό της. “Γεια, έχω ένα όνειρο. Προσπαθώ να κερδίσω ένα εισιτήριο για το γύρο του κόσμου για μένα και για τη μητέρα μου, πουλώντας μπισκότα του Σώματος Προσκόπων Οδηγών”, έλεγε στην πόρτα. “Θα θέλατε να επενδύσετε σε μια ή σε δυο ντουζίνες κουτιά μπισκότα;”

Η Μαρκίτα πούλησε 3.526 κουτιά μπισκότα εκείνο το χρόνο και κέρδισε το ταξίδι της σε όλο τον κόσμο. Από τότε και μετά, πούλησε περισσότερα από 42.000 κουτιά προσκοπικά μπισκότα, μίλησε σε συνελεύσεις πωλητών σε όλη τη χώρα, πρωταγωνίστησε σε μια κινηματογραφική ταινία του Ντίσνεϊ με θέμα την περιπέτειά της και υπήρξε ένας από τους συγγραφείς του Best Seller “Πώς να πουλήσετε περισσότερα μπισκότα, κάντιλακ, κομπιούτερ…. και οτιδήποτε άλλο”.

Η Μαρκίτα δεν είναι ούτε εξυπνότερη ούτε πιο εξωστρεφής από χιλιάδες ανθρώπους, νέους και γέρους, που έχουν ο καθένας το δικό του όνειρο. Η διαφορά είναι ότι η Μαρκίτα ανακάλυψε το μυστικό της πώλησης: Ζήτα, ζήτα, ζήτα! Πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν πριν ακόμα αρχίσουν, γιατί δεν καταφέρνουν να ζητήσουν αυτό που θέλουν. Ο φόβος της απόρριψης οδηγεί πολλούς από μας στην απόρριψη του εαυτού μας και του ονείρου μας, πολύ πριν προλάβει να το κάνει κανένας άλλος – άσχετα τι πουλάμε.

Ο καθένας μας πουλάει και κάτι. “Πουλάτε τον εαυτό σας κάθε μέρα – στο σχολείο, στον προϊστάμενό σας, στα καινούρια άτομα που γνωρίζετε”, είπε η Μαρκίτα στα 14. “Η μητέρα μου είναι σερβιτόρα: πουλά το σπεσιαλιτέ της ημέρας. Οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους πουλάνε… Μια από τις αγαπημένες μου δασκάλες ήταν η κυρία Τσάπιν. Έκανε τη γεωγραφία ενδιαφέρουσα κι αυτό πραγματικά πουλάει… Βλέπω πωλήσεις οπουδήποτε κοιτάξω. Η πώληση αποτελεί μέρος της ζωής, μέρος του κόσμου”.

Χρειάζεται θάρρος για να ζητήσεις αυτό που θέλεις. Θάρρος δεν σημαίνει απουσία φόβου. Σημαίνει να κάνεις αυτό που απαιτείται παρά τους φόβους σου. Κι όπως ανακάλυψε η Μαρκίτα, όσα περισσότερα ζητάς, τόσο ευκολότερο και πιο διασκεδαστικό γίνεται το πράγμα.

Κάποτε, σε μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, ο παρουσιαστής αποφάσισε να κάνει στη Μαρκίτα τη μεγαλύτερη πρόκληση πώλησης. Της ζητήθηκε να πουλήσει μπισκότα του Σώματος Οδηγών σε ένα άλλο καλεσμένο της εκπομπής. “Θα θέλατε να επενδύσετε σε μια ή δυο ντουζίνες κουτιά μπισκότα του Σώματος Προσκόπων Οδηγών;” ρώτησε η Μαρκίτα. “Μπισκότα του Σώματος Προσκόπων Οδηγών; Δεν πρόκειται να αγοράσω ούτε ένα μπισκότο του Σώματος Οδηγών!” αποκρίθηκε αυτός.

“Είμαι Φύλακας στις Ομοσπονδιακές Φυλακές Ποινικών Κρατουμένων. Κάθε βράδυ βάζω στα κρεβάτια τους 2.000 βιαστές, ληστές, εγκληματίες κάθε είδους, τσαντάκηδες, άτομα που κακομεταχειρίζονται παιδιά”. Απτόητη, η Μαρκίτα του αποκρίθηκε: “Αγαπητέ κύριε, αν πάρετε μερικά από αυτά τα μπισκότα, ίσως να πάψετε να είστε τόσο τσιγκούνης, τόσο θυμωμένος και κακός. Και, κύριέ μου, νομίζω πως θα ήταν καλή ιδέα να πάρετε μερικά από αυτά τα μπισκότα και να δώσετε και στους 2.000 φυλακισμένους σας”.

Η Μαρκίτα το ζήτησε. Ο φύλακας της έδωσε μια επιταγή.

Επίλογος

Τα προηγούμενα μπορούμε να τα συνοψίσουμε στην προτροπή που γίνεται προς τους πιστούς στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο 7:7-8:

«Ζητάτε και θα σας δοθεί, ψάχνετε και θα βρείτε, χτυπάτε την πόρτα και θα σας ανοιχτεί. Γιατί όποιος ζητάει, λαβαίνει κι όποιος ψάχνει, βρίσκει κι όποιος χτυπά, του ανοίγεται».

Καλή χρονιά! Γεμάτη Ειρήνη, Υγεία και Συνεργασία!!

Μαρία Αμαλία Ιωαν. Ζαχαρή, καθηγήτρια Βιολογίας, MSc στις «επιστήμες της αγωγής».

ΠΗΓΕΣ

Diamond, D.(2022). Μόλις το 8% πραγματοποιεί τους στόχους που βάζει την Πρωτοχρονιά.

Jack Canfield & Mark Victor Hansen (2017). “Βάλσαμο για την Ψυχή”. Αθήνα: Διόπτρα (σελ 131-134).

Παπάνης, Ε. (2013). Ο θαμπωμένος καθρέφτης του εαυτού μας. Αθήνα: Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

Φραγκοπούλου, Χ. (2022). 5 βήματα για New Year’s Resolutions που διαρκούν και πετυχαίνουν!





1 σχόλιο

  1. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Μαρία σε σένα και σε όλους μας! Πάντα η θετική ενέργεια και η σκέψη σου μετουσιώνεται σε πράξη. Εύχομαι να έχεις δίπλα σου ειλικρινείς και με θετική διάθεση ανθρώπους! Συγχαρητήρια για το άρθρο αυτό! Χρόνια πολλά!

Comments are closed.