Ζεσταίνονται οι τσέπες των αγροτοκτηνοτρόφων

Άρχισε από την Παρασκευή η σταδιακή πίστωση των ποσών που αντιστοιχούν στην επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου

Μετά από χρόνια καθυστέρησης έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής για να πιστωθούν σε αγροτοκτηνοτρόφους και της περιοχή μας, τα ποσά που αντιστοιχούν στην επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου για το 2015.

Στην εν λόγω πίστωση διακρίνονται και ποσά της επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου για το 2014. Οι αγρότες αυτοί «ξέμειναν» από την πληρωμή του ΕΦΚ για το έτος 2014 (ΟΣΔΕ 2015). Επιπλέον, δικαιούχοι αγρότες θα λάβουν τις επιστροφές για τον ΕΦΚ πετρελαίου του 2015, σε πρώτη φάση, θα γίνουν οι επιστροφές σε όσους έχουν χρέη στην εφορία (συμψηφισμοί) και στη συνέχεια θα καταβληθούν τα χρήματα των υπόλοιπων αγροτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η διαδικασία για την πίστωση στους λογαριασμούς ξεκίνησε σταδιακά την Παρασκευή και ενδεχομένως σε κάποιες των περιπτώσεων συνεχιστεί και την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, ώστε να δουν τα ποσά που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους, επιλέγοντας το έτος και πληκτρολογώντας το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τα τελευταία ψηφία ΑΔΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του ποσού που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση των συμψηφισμών, ανέρχεται περί τα 45 εκατ. ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι αφενός ο συντελεστής -βάσει σχετικής απόφασης- έχει μειωθεί στο 0,097 για το εν λόγω έτος (ήταν στο 0,264 για το 2014 και στο 0,230 για το 2015) και αφετέρου η επιστροφή του ειδικού φόρου αφορά 9 μήνες και όχι ολόκληρο το έτος, δεδομένου ότι από 1η Οκτωβρίου 2016 και μετά καταργήθηκε µε το νόμο 4336/2015.

Τα χρήματα έστω και με περικοπές αναμένεται να ζεστάνουν τις τσέπες των αγροτών για να κλείσουν οικονομικές εκκρεμότητες αλλά και να προετοιμαστούν για την καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά εντός των επόμενων εβδομάδων.