Ξόρκισαν το κακό με το άναμα του “Καβουκιού” στο Ζάρκο Τρικάλων (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το “Καβούκι” ένα δημιούργημα από καλάμια και χαρτιά 2,5 μέτρων που έφερε χορεύοντας στο κεφάλι του ένας νέος στο Ζάρκο παραδίδεται στη φωτιά απο την πανύψηλη σκούπα του διαβόλου. Το φώς απλώνεται στο κέντρο του χωριού και στην πλατεία σημαδοτώντας το τέλος του κακού και προσφέροντας την αναγέννηση της φύσης.

Λίγες μόνο απο τις σκηνές που κατέγραψε αποκλειστικά η “Krini Live” συνέθεσαν το τοπίο το βράδυ της Παρασκευής, ανήμερα των Θεοφανείων στο Ζάρκο, κατά την αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου “Καβούκι” ή “Μπουλούκι”, Διονυσιακής φύσεως.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων μη γνωρίζοντας κανείς πότε ξεκίνησε και διαξαγόταν κάθε χρόνο απο τους νέους του χωριού, την εποχή που ετοιμαζόταν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Τα δύο προηγούμενα χρόνια ήρθε να σταματήσει εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας. Επανήλθε την Παρασκευή κεντρίζοντας την προσοχή και δημιουργώντας έκπληξη στους εκατοντάδες επισκέπτες.

Το έθιμο διεξήχθη απο νέους του χωριού. Κι αν πολλά χρόνια πριν οι πρωταγωνιστές ήταν νέοι που θα υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία, πλέον η υπογεννετικότητα και η έλελιψη νέων που κυριαρχεί στην επαρχία, το έθιμο διοργανώνεται απο διάφορες ηλικίες εφήβων.

Το έθιμο ξεκίνησε το πρωί με τον εκκλησιασμό μέρους των νέων και στη συνέχεια μετά την εκκλησία στήθηκε ο χορός στην πλατεία απο τους τσολιάδες, τις νύφες (άνδρες μεταμφιεσμένους σε γυναίκες), το διάβολο, το γιατρό, τον καβουκά και τους αράπηδες. Χόρεψαν και παρουσίασαν το καβούκι που θα παραδιδόταν στις φλόγες το βράδυ. Μετά το τέλος του χορού, οι πρωταγωνιστές του εθίμου επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού λαμβάνοντας τα κεράσματα απο τους συγχωριανούς τους.

Το απόγευμα ο χορός συνεχίζεται υπο τους ήχους δημοτικής ορχήστρας με την κορύφωση να γίνεται νωρίς το βράδυ με το πρώτο σκοτάδι, όταν το καβούκι παραδόθηκε στις φλόγες.

Τις εντυπώσεις έκλεψε για μια ακόμη χρονιά ο νέος που έφερε το καβούκι στο κεφάλι του, το οποίο φλεγόταν ξορκίζοντας το κακό.

Το έθιμο παρακολούθησε πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και του νομού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.