Βατό και κλασικό το θέμα της Έκθεσης

Βατό και αναμενόμενο χαρακτήρισαν το θέμα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ Φαρκαδόνας και Οιχαλίας που κατέθεσαν τις απόψεις τους για τον παιδευτικό, διαπαιδαγωγικό ρόλο της εκπαίδευσης

Χαμόγελα και συγκρατημένη αισιοδοξία κυριάρχησαν αργά το πρωί της Παρασκευής κατά την έξοδο των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων από τα εξεταστικά κέντρα της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας. Οι πανελλήνιες για τα ΓΕΛ ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Έκθεσης.

Με πρόσωπα γεμάτα αγωνία οι υποψήφιοι πέρασαν τις πύλες των 2 εξεταστικών κέντρων της περιοχή μας ενώ λίγες ώρες αργότερα άρχισε η έξοδος των πρώτων μαθητών από τις αίθουσες. Συνολικά στο νομό Τρικάλων λειτούργησαν 13 εξεταστικά κέντρα.

Η προϊσταμένη της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων κα. Βασιλική Κάκλα επεσήμανε πως δεν υπήρξαν προβλήματα στην μετάδοση των θεμάτων, και εν γένει η πρώτη μέρα των εξετάσεων κύλησε ομαλά και με ηρεμία. Αναφορά έκανε και στους συναδέλφους καθηγητές, οι οποίοι όπως εξήγησε έδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Στο νομό Τρικάλων δήλωσαν συμμετοχή 1.074 υποψήφιοι, από τους οποίους παρουσιάστηκαν για να εξεταστούν οι 1.049, απουσίαζαν 25 άτομα (ποσοστό αποχής 2,33%).

Βατό και λίγο ως πολύ κλασικό χαρακτηρίστηκε το θέμα της Έκθεσης από το μεγαλύτερο μέρος των Τρικαλινών και Φαρκαδόνιων υποψηφίων. Μέσω ενός άρθρου του Δ. Ν. Μαρωνίτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2009, στο «Βήμα της Κυριακής», με τίτλο Παιδεία και Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να συντάξουν ένα δικό τους άρθρο για τον παιδευτικό, διαπαιδαγωγικό ρόλο της εκπαίδευσης, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους η σχολική κοινότητα – εκπαιδευτικοί και μαθητές – μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτού του ρόλου.

Τα θέματα του κριτηρίου αξιολόγησης κινήθηκαν στο ίδιο εξεταστικό «μοτίβο» των τελευταίων ετών, με την άσκηση των συνωνύμων να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά των μαθητών. Από την πλευρά τους φιλόλογοι σχολιάζοντας το θέμα της Έκθεσης σημείωναν ότι απαιτούσε προσοχή, ωστόσο όμως θεωρούνταν βατό μιας και το συγκεκριμένο, όπως και άλλα που σχετίζονται με την Παιδεία διδάσκονται τόσο στο σχολείο, όσο και στα φροντιστήρια.