Το Μάρτιο εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις στις κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας

Στις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου που θα αναλάβει τις κατεδαφίσεις στις σεισμόπληκτες κοινότητες

Ανοίγει ο δρόμος για τις κατεδαφίσεις οικιών που επλήγησαν από το καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου σε κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας. Ο Δήμος Φαρκαδόνας ξεκίνησε τις διαδικασίες για την κατεδάφιση των οικιών με την διακήρυξη της δημοπρασίας του έργου «Κατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων που προέκυψαν μετά το σεισμό και την μεταφορά αδρανών υλικών από τα κτίρια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα λόγω σεισμού».

Σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» ο διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τις 10 Φεβρουαρίου με ηλεκτρονικό, ανοιχτό τρόπο με σφραγισμένες προσφορές με το σύστημα με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Φαρκαδόνας κ. Σπύρο Αγναντή με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανάδειξη του αναδόχου εργολάβου, αναμένεται άμεσα η έναρξη των κατεδαφίσεων των επικίνδυνων κτιρίων τα οποία είχαν κριθεί ακατάλληλα από τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο. Όπως εκτιμά ο δήμαρχος μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να έχουν ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις, με προτεραιότητα εκείνες που βρίσκονται πάνω σε δρόμους και αποτελούν κίνδυνο για τους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων. Ήδη οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν και σημειώνονται από την περασμένη άνοιξη, ακόμη και σήμερα έχουν καταπονήσει ιδιαίτερα τα κατεστραμμένα κτίρια, τα οποία σε πολλές των περιπτώσεων η ισορροπία τους βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί.

Το ποσό του έργο ανέρχεται στις 370.000 ευρώ.

Ουσιαστικά με το εν λόγω έργο ανοίγει ένας μεγάλος κύκλος ειδικά για εκείνους που έχασαν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις από το καταστροφικό σεισμό. Κάτοικοι κοινοτήτων της Φαρκαδόνας, οι οικίες και οι επιχειρήσεις τους κρίθηκαν κατεδαφιστέα από το σεισμό και διαμένουν σε οικίσκους που τοποθετήθηκαν στα χωριά, αναμένουν την στιγμή των κατεδαφίσεων προκειμένου στην συνέχεια να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ανέγερση των οικιών τους.

Αν και γνωρίζουν πως η διαδικασία είναι χρονοβόρα κι έρχεται να ακουμπήσει στα γρανάζια τις γραφειοκρατίας δεν χάνουν την ελπίδα τους, πιστεύοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση των κατοικιών τους για την επιστροφή στην ομαλότητα.