Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας στελεχώνεται, εξοπλίζεται και εκσυγχρονίζεται

Διεύθυνση, ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό με την διαρκή υποστήριξη της 5ης ΥΠΕ, του διοικητή κ. Φ. Σερέτη και του υποδιοικητή κ. Η. Τσιαούση προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας   

Με την διαρκή υποστήριξη της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, του διοικητή της κ. Φώτη Σερέτη και του υποδιοικητή κ. Ηλία Τσιαούση, το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας στελεχώνεται, εξοπλίζεται και εκσυγχρονίζεται για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες υγείας.

Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό, σε καθημερινή βάση και στο μέτρο του δυνατού προσπαθεί και φροντίζει για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όλες αυτές οι προσπάθειες και το παραγόμενο έργο, εκτιμάται από την τοπική κοινωνία, η οποία εμπιστεύεται το σύνολο του προσωπικού καθώς επίσης και τον παρεχόμενων υπηρεσιών.

Εδώ και αρκετό διάστημα το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας και οι εργαζόμενοι του, φροντίζουν προκειμένου να παρέχουν σειρά υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών του Δήμου Φαρκαδόνας αλλά και όμορων Δήμων.

Μέσα από ποιοτικές και άμεσες Υπηρεσίες Υγείας το Κέντρο Υγείας συνεχώς αναβαθμίζεται με ένα παραγόμενο έργο, το οποίο χαρακτηρίζεται πολύπλευρο και αποκομίζει θετικές κριτικές.

Εδώ και αρκετό διάστημα στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας λειτουργεί το Οδοντιατρικό Ιατρείο, καλύπτοντας τακτικά όπως και επείγοντα περιστατικά. Μετά την επισκευή του εξοπλισμού του οδοντιατρείου του Κ.Υ.Φ. ξεκίνησαν να παρέχονται υπηρεσίες ΠΦΥ σε ασφαλισμένους και μη, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και φυσικά δράσεις προληπτική οδοντιατρικής στα σχολεία περιοχής ευθύνης του ΚΥ.

Φυσικά το Κέντρο Υγείας δεν στέκεται μονάδα εδώ. Ακάθεκτα κινείται και η μαία του Κ.Υ.Φ. που διενεργεί καθημερινά λήψη test Παπανικολάου, τα δείγματα των οποίων στέλνονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ψηλάφηση μαστού, συμβουλευτική ενημέρωση εγκύων και λεχωίδων, αλλαγή και τοποθέτηση πεσσού, προγραμματισμό περαιτέρω γυναικολογικών εξετάσεων (μαστογραφία, κ.α.). Το πρόγραμμα κατ΄ οίκον επισκέψεων λεχωίδων, επίδειξης και συμβουλευτικής θηλασμού συνεχίζεται διαδικτυακά με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Το πρόγραμμα ενημέρωσης και λήψης test Παπανικολάου στα Π.Ι. των χωριών συνεχίζεται. Όλες αυτές οι ιατρικές πράξεις γίνονται σε έναν χώρο άρτια διαμορφωμένο τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα με αποτέλεσμα να παρέχονται ποιοτικά διασφαλισμένες υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά τον τομέα του Μικροβιολογικού, το εργαστήριο του ΚΥ διενεργεί καθημερινά εξετάσεις (γενική αίματος, τεστ τροπονίνης, strep test, stick ούρων ). Επιπλέον κάθε Δευτέρα και Τρίτη γίνονται αιμοληψίες για έναν πλήρη αιματολογικό (βιοχημικό, ορμονολογικό ) έλεγχο. Η ανάλυση των δειγμάτων γίνεται σε εργαστήριο των Τρικάλων και αποστέλλονται τα αποτελέσματα στο ΚΥ.

Στο τομέα της ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής νοσηλευτικής μονάδας με την στήριξη και την άμεση ανταπόκριση που έδειξε η 5η ΥΠΕ συμπεριλήφθηκαν: ένας οδοντίατρος, παιδίατρος, 3 Νοσηλεύτριες ΤΕ, μια τεχνολόγος ακτινολόγος, διοικητικοί υπάλληλοι, προσωπικό καθαριότητας, προσωπικό φύλαξης, διασώστες του ΕΚΑΒ.

Όσον αφορά την καθαριότητα 1 άτομο ως επικουρικό προσωπικό και ένα άτομο με σύμβαση φροντίζουν καθημερινά να παραμένει καθαρό το ΚΥ.

Στο εσωτερικό της νοσηλευτικής μονάδας πολλοί από τους  χώρους του ΚΥ έχουν ανακαινιστεί και βαφτεί ενώ ο νέος  χώρος επειγόντων ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η πρόσοψη του ΚΥ και της περίφραξης έχουν πρόσφατα βαφτεί από το Δήμο Φαρκαδόνας.

Δράσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας

Και σε επίπεδο δράσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έρχεται να βάλει το λιθαράκι του, όπως φυσικά το σύνολο των νοσηλευτικών μονάδων της χώρας μας.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά ο κατ΄οίκον εμβολιασμός όσων από τους κατακεκλιμένους κατοίκους της περιοχής επιθυμούν να εμβολιαστούν. Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν από προσωπικό του ΚΥ σε συνεργασία με το Δήμο Φαρκαδόνας.

Επίσης αναμένεται η έναρξη μιας επιπλέον εμβολιαστικής γραμμής  στο χώρο του ΚΥ για όλες τις ηλικιακές ομάδες  με το εμβόλιο της Pfizer.

Το εμβολιαστικό κέντρο του ΚΥ καλύπτεται πάντα από ιατρό. Ιατροί του ΚΥ έχουν αναλάβει και την κάλυψη αναγκών του εμβολιαστικού κέντρου στην ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου στη Λάρισα και στις Φυλακές Τρικάλων, ωστόσο όλοι οι εργαζόεμνοι υπερβάλλοντας εαυτόν φροντίζουν για την επίτευξη του σημαντικού υγειονομικού στόχου του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Καθημερινά στο ΚΥ διενεργούνται rapid test για τον covid -19, επιπλέον γίνεται λήψη δειγμάτων για μοριακό έλεγχο covid -19 (τα δείγματα για τον μοριακό έλεγχο αποστέλλονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας). Δίνονται πιστοποιητικά για μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδος, διευκολύνοντας στα μέγιστα τους πολίτες.

Οι στόχοι του Κέντρου Υγείας συνεχίζουν να τίθενται και με την προσπάθεια όλων να αποδίδουν τους επιθυμητούς καρπούς. Με την υποστήριξη της διεύθυντης του ΚΥΦ, το καθημερινό ενδιαφέρον και την υποστήριξη της 5ης ΥΠΕ γιατροί, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.