Τιμή και προσκύνηση στην Παναγία Πορταϊτισσα της Οιχαλίας

Κλήρος και λαός τίμησε το στολίδι των Χριστιανών, την Εικόνα που κοσμεί το Ιερό του Ναού του Αγίου Νικολάου Φαρκαδόνας

Συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από τον Ιούλιο του 2015 όταν η Οιχαλία υποδέχτηκε το Αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Πορταϊτισσας που φυλάσσεται στην Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. Η Εικόνα, όπως είχε καταγράψει τότε η «ΚΡΗΝΗ LIVE» κατά την μακράν της πορεία στην κάλυψη των ρεπορτάζ, είχε αφιχθεί στην Οιχαλία στις 18 Ιουλίου 2015 και την είχε υποδεχτεί ο τότε Πρωτοσύγκελος και νυν Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος στην είσοδο της κοινότητας. Η Εικόνα της Παναγίας από τότε φυλάσσεται και κοσμεί τον Ιερό του Ναού του Αγίου Νικολάου Οιχαλίας και εορτάζει κάθε Ιούλιο.

Το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή το πρωί κλήρος και λαός έσπευσαν να τιμήσουν την Παναγία Πορταϊτισσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πατάρων κ. Αθηναγόρα και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πατάρων κ. Αθηναγόρας, μίλησε για την ανάγκη της καθημερινής προσευχής, λατρείας και ικεσίας στην Παναγία μας, την Μητέρα όλων των Χριστιανών, την ελπίδα του ανθρώπου στις δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που βιώνει σήμερα η κοινωνία μας εξαιτίας της πανδημίας. Ο ίδιος κάλεσε τους πιστούς να μην χάνουν την ελπίδα τους, να εναποθέτουν τα αιτήματά τους στην Θεομήτωρ, η οποία δεν εγκαταλείπει ποτέ κανένα από τους χριστιανούς που την παρακαλούν και πιστεύουν σε εκείνη, τον Υιό και Θεό της.

Αναφερόμενος στην Παναγία Πορταϊτισσα τόνισε ότι αποτελεί φύλαξ και θυρωρός της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους μεταφέρει την ευλογία της στην περιοχή. Η Ιερά Εικόνα θεωρείται ιδιαιτέρως θαυματουργή, αποτελώντας ένα δώρο ουράνιο και επίγειο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής με τον Όρθρο και εν συνεχεία Αρχιερατικό Συλλείτουργο ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πατάρων κ. Αθηναγόρα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Καραγιάννη για τις Φωτογραφίες και τον Νίκο Σαλέπη για το Βίντεο