Τη δική τους Λιλιπούπολη δημιούργησαν μαθητές της Καλαμπάκας

Παρουσίασαν τις περιβαλλοντικές δράσεις στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, στο δήμαρχο Μετεώρων, Θεόδωρο Αλέκο και στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρήστο Τρικάλη  

Στο κόσμο της δημιουργίας με στόχο την μάθηση και την πληροφόρηση μπήκαν οι μαθητές του τμήματος ΣΤ1 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας στο πλαίσιο του προγράμματος «Εδώ Μετεωρούπολη».

Με αφορμή την εκπομπή του ραδιοφώνου «Εδώ Λιλιπούπολη» και φορτωμένοι με ιδέες από το περιοδικό «Η Διάπλαση των Παίδων» που προμηθεύτηκαν, οι μαθητές μπήκαν στον κόσμο της δημιουργίας και αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δικιά τους «Μετεωρούπολη».

Μια «Μετεωρούπολη» γεμάτη λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, πληροφορική, τοπική ιστορία, παραγωγή γραπτού λόγου, συνεντεύξεις. Εξάλλου η σύνδεση του σχολείου με άλλους φορείς της εκπαίδευσης, της τοπικής κοινωνίας, της πολιτικής, της τηλεόρασης, μπορεί να προσφέρει στους μαθητές περισσότερα ερεθίσματα και ευκαιρίες, εμπλουτίζοντας έτσι το μαθησιακό περιβάλλον. Οι μαθητές έθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους στον π. Αντώνιο από την Κιβωτό του Κόσμου, στο Δήμαρχο του Δήμου Μετεώρων κ. Θεόδωρο Αλέκο και στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα.

Και υπάρχει και συνέχεια. Μέχρι την τελευταία μέρα του σχολείου. Ένας μαθητικός λόγος που σε κάνει να νιώθεις ότι αυτός ο κόσμος δεν χάνεται στην επόμενη στροφή του δρόμου. Απλά συνεχίζει γεμάτος αισιοδοξία.

Κάθε μαθητής με το δικό του σύνθημα για την προστασία του περιβάλλοντος, είχε την ευκαιρία να θέσει θέματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα στον υπουργό. Μίλησαν για αιολικά πάρκα, για την ηλεκτροκίνηση, για την ανακύκλωση και θέλησαν να μάθουν για μια συνηθισμένη μέρα του Υπουργού. Εντυπωσιασμένος ο Υπουργός ήταν εκεί για να τους λύσει όλες τις απορίες. Μια έκπληξη τους περίμενε στο τέλος… Θα πραγματοποιούσαν δεντροφύτευση στο πεζοδρόμιο που περνά μπροστά από το σχολείο τους. Και μάλιστα υιοθέτησαν τα δέντρα. Το πρώτο δέντρο το φύτεψε ο ίδιος ο Υπουργός μέσω τηλεδιάσκεψης που μεταφέρθηκε στο δρόμο. Ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος ήταν εκεί για να στηρίξει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία των μαθητών. Φύτεψε κι αυτός το δικό του δένδρο όπως και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρήστος Τρικάλης που βρέθηκε στην Καλαμπάκα. Ένα ξύλινο καρτελάκι κρεμασμένο στο δέντρο θα θυμίζει μετά από χρόνια ότι βρέθηκαν όλοι εκεί.

Αξίζουν πολλά μπράβο στους μαθητές της ΣΤ1′ τάξης του 3ου Δ.Σ. Καλαμπάκας, στον διευθυντή του σχολείου, Δημήτρη Μέκρα, ιδιαίτερα όμως στον εκπαιδευτικό, Λεωνίδα Νικόπουλο για το εξαιρετικό πρόγραμμα που υλοποιεί με τους μικρούς μαθητές.