Θρησκευτική κατάνυξη μπροστά στα Πάθη του Χριστού

Από σήμερα αργά το βράδυ θα ξεκινήσει ο στολισμός των Επιταφίων που θα φιλοξενήσουν το Άχραντο Σώμα του Ιησού

Με μεγάλη θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη σήμερα από νωρίς το απόγευμα, οι πιστοί θα προσέλθουν στους Ιερούς Ναούς της περιοχής μας για να προσκυνήσουν και να μετέχουν στο Θείο Πάθος και στο Σταυρικό Θάνατο του Χριστού μας.

Οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα, συμβάλλοντας στο γενικό κλίμα θρήνου για το σώμα του Χριστού θα βρίσκεται κρεμασμένο στο Σταυρό του Μαρτυρίου.

Αργά το βράδυ, στις Ενορίες, μετά τη λήξη των Ακολουθιών και την ανάγνωση των δώδεκα Ευαγγελίων, απλοί πιστοί, θα παραμείνουν στους Ιερούς Ναούς, βοηθώντας στο στολισμό των Επιταφίων. Σε άλλες περιπτώσεις θα ψάλλουν τα μοιρολόγια του Κυρίου, θα κόψουν τα βάγια για την ημέρα της Ανάστασης και γενικά συμπάσχουν στην όλη πένθιμη κατάσταση.

Επίσης άλλοι πιστοί θα περιδιαβούν τις εκκλησίες βλέποντας τη διαδικασία του στολισμού.
Με εξαίρεση κάποιους Ιερούς Ναούς της περιοχής μας, όπου οι επιτάφιοι στολίζονται από τους ίδιους τους πιστούς, στις περισσότερες Ενορίες του Δήμου Φαρκαδόνας, ο στολισμός γίνεται από τα ανθοπωλεία πάντοτε μέσα στο χώρο της εκκλησίας.

Το κόστος τους ανέρχεται από τα 500 ευρώ μέχρι και τα 800 ευρώ, χωρίς να λείπουν και περιπτώσεις μικρότερου κόστους. Κάποιες ενορίες λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής παγκάρι, όπου οι πιστοί προσφέρουν κάποιο μικρό οικονομικό βοήθημα.

Οι Επιτάφιοι θα είναι έτοιμοι τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής. Με την τέλεση του Όρθρου και των Μεγάλων Ωρών νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, το Άχραντο Σώμα του Χριστού μας, θα τοποθετηθεί εντός των Επιταφίων. Θα παραμείνει έως αργά το απόγευμα για να το προσκυνήσουν οι πιστοί που θα συρρεύσουν στις Εκκλησίες. Αργά το απόγευμα εξάλλου οι ιερείς και πιστοί θα ψάλλουν τα εγκώμια του Επιταφίου ενώ νωρίς το βράδυ θα ακολουθήσει η περιφορά.

Το Θείο Δράμα θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με τους πιστούς να προετοιμάζονται το πρωί του Σαββάτου για την πρώτη Ανάσταση που θα τελεστεί στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας για να ακολουθήσει το Αναστάσιμο Μήνυμα τα μεσάνυχτα της Κυριακής.