Συστάσεις απευθύνει η Π.Ε.Τ. για την καταπολέμηση των ακρίδων

Καλεί τους Δήμους, ταυτόχρονα και της Φαρκαδόνας, όπως και τους πολίτες να είναι σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί τυχόν ύπαρξη

Συστάσεις για την αντιμετώπιση τυχόν εμφάνισης αρκίδων απευθύνει στους Δήμους, ταυτόχρονα και σε αυτόν της Φαρκαδόνας, η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες, σε περιπτώσεις που αντιληφθούν την παρουσία ακρίδων σε αγροτικές περιοχές να σπεύσουν άμεσα στους Δήμους, ώστε να ξεκινήσει η καταπολέμηση.

Σας γνωρίζουμε ότι την περίοδο αυτή με την άνοδο της θερμοκρασίας, αρχίζουν οι εκκολάψεις των ακρίδων και εμφανίζονται οι πρώτες κηλίδες.

Όπως τονίζεται σε σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης ο εντοπισμός των κηλίδων αλλά και η έγκαιρη καταπολέμηση των ακρίδων πριν αυτές αρχίσουν να πετούν, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πρόληψη ζημιών σε καλλιέργειες καθώς και σε τεχνητούς λειμώνες και βοσκοτόπια.

Για να επισημανθούν όμως οι κηλίδες αυτές και στη συνέχεια να καταπολεμηθούν θα πρέπει πρώτα να γίνει ανίχνευση των περιοχών από συνεργεία που θα συγκροτηθούν από πολίτες των Δήμων.

Η λεπτομερής και σχολαστική ανίχνευση των αγροτικών περιοχών της δικαιοδοσίας σας πρέπει να αρχίσει αμέσως και θα συνεχίζεται ώστε να επισημανθούν έγκαιρα οι τυχόν εμφανιζόμενες ακριδοκηλίδες.

Μόλις επισημανθούν οι πρώτες ακριδοκηλίδες πρέπει άμεσα ο Δήμος να συγκροτήσει συνεργείο, να μεριμνήσει για την προμήθεια φαρμάκων και να ακολουθήσουν ψεκασμοί επαφής για την καταπολέμηση των ακρίδων.

Ο κατάλληλος χρόνος για τους ψεκασμούς είναι νωρίς το πρωί περί την 07ην ώρα και τούτο διότι την ώρα αυτή το ακριδοσμήνος βρίσκεται συγκεντρωμένο και έτσι πετυχαίνουμε άριστα αποτελέσματα με λιγότερη εργασία και ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον από τα γεωργικά φάρμακα. Ακόμη για την αποφυγή μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων νερού σε δυσπρόσιτες και δύσβατες περιοχές μπορεί ο Δήμος να προμηθευτεί την ειδική συσκευή ψεκασμού υπερμικρού όγκου και έτσι ο ψεκασμός θα είναι αποτελεσματικότερος και με λιγότερο κόπο.

Στις περιοχές που γίνεται ακριδοκτονία, θα πρέπει να αποφεύγεται η βόσκηση και να τοποθετείται σχετική σήμανση.

Οι Γεωπόνοι των Δήμων παρακαλούνται, μετά την εμφάνιση των ακριδοκηλίδων σε περιοχές του Δήμου, να είναι σε συνεχή επαφή με τους Γεωπόνους της Υπηρεσίας μας, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν στον συντονισμό της καταπολέμησης των ακρίδων και στην προμήθεια φυτοφαρμάκων εφόσον τα οικονομικά της το επιτρέψουν.

Επιπλέον παρακαλούνται οι Δασοφύλακες (Αγροφύλακες), οι κτηνοτρόφοι καθώς και όλοι οι πολίτες όταν εντοπίζουν ακριδοκηλίδες να ειδοποιούν τον Δήμο ή την Τοπική Κοινότητα ή την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Τρικάλων στα τηλέφωνα: 24310-46303 και 24310-46304.