Συντονιστής σε εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων ο συνδημότης Καθηγητής Ιατρικής Παναγιώτης Παπαναγιώτου  

Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Περίπου οι μισοί, 14.000 ασθενείς, χάνουν τη ζωή τους μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκδήλωση του επεισοδίου και τουλάχιστον 12.000 μένουν με σοβαρή αναπηρία και χρειάζονται συνεχή υποστήριξη.

Αυτά και πολλά άλλα στοιχεία αναλύθηκαν στην εκδήλωση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την παρουσίαση του Πανεπιστημιακού Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων σε Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα.

Το Κέντρο λειτουργεί από εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων υπό τον συντονισμό του συνδημότη (καταγόμενου από τον Κλοκοτό) κ. Παναγιώτη Παπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή και επεμβατικού νευροακτινολόγου, του κ. Δήμου-Δημητρίου Μητσικώστα, Καθηγητή νευρολογίας, της κυρίας Σοφία Βασιλοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας και της κυρίας Ελένη Κορομπόκη, Παθολόγου εξειδικευμένης στην αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου προ ενός έτους έχει διενεργηθεί ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 400 ασθενείς. Το Κέντρο εφημέρευσε περισσότερες από 100 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 65 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων. Επίσης αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο για περαιτέρω θεραπεία.

Στο Κέντρο αντιμετωπίζονται τα οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια με επεμβατικές θεραπείες επαναιμάτωσης, όπως η θρομβόλυση και η μηχανική θρομβεκτομή. Ειδικά, η τελευταία αποτελεί μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, που όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και ιδανικά εντός των πρώτων ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μια 48χρονη, που πριν μερικές εβδομάδες υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και σώθηκε χάρη στη διαχείριση που έγινε από τους ειδικούς του νέου Κέντρου, αποτέλεσε το πιο «ζωντανό» παράδειγμα της συνεργασίας των νοσοκομείων, των επαγγελματιών υγείας, του ΕΚΑΒ και γενικά όλων όσοι υπηρετούν το σύστημα υγείας. Η ασθενής εκδήλωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή στην έκφραση και στην κατανόηση του λόγου. Διακομίστηκε στο Τζάνειο που εφημέρευε και από κεί μεταφέρθηκε άμεσα χάρη στα εξαιρετικά αντανακλαστικά των εφημερευόντων γιατρών στο Κέντρο Εγκεφαλικών στα νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος των Εφορειών Αρεταιείου και Αιγινητείου Νοσοκομείου, Καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος

Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων διενήργησε το κατάλληλο διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο με τη διενέργεια θρομβεκτομής και μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας μέσω αφαίρεσης του θρόμβου. Ειδικότερα, όπως εξήγησαν οι καθηγητές, πραγματοποιήθηκε επέμβαση για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που είχε αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο. Αυτό αποκατέστησε τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μείωσε δραματικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς.

Η ασθενής είχε άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της. Σήμερα, έχει αναρρώσει πλήρως, χωρίς νευρολογικό έλλειμμα από την περιπέτεια της υγείας της. Αν δεν είχε γίνει η επέμβαση, το πιθανότερο είναι πως η 48χρονη ασθενής θα είχε σοβαρή αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της.

Οι επιστήμονες του Κέντρου

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου προ ενός έτους έχει διενεργηθεί ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 400 ασθενείς. Το Κέντρο εφημέρευσε περισσότερες από 100 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 65 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων. Επίσης αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο για περαιτέρω θεραπεία.

Το Κέντρο λειτουργεί από εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων υπό τον συντονισμό του κ. Παναγιώτη Παπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή και επεμβατικού νευροακτινολόγου, του κ. Δήμου-Δημητρίου Μητσικώστα, Καθηγητή νευρολογίας, της κυρίας Σοφία Βασιλοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας και της κυρίας Ελένη Κορομπόκη, Παθολόγου εξειδικευμένης στην αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής και επεμβατικός νευροακτινολόγος, Παναγιώτης Παπαναγιώτου

Η συνεργασία περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακών Νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο και το Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και ιδιαίτερα τις Πανεπιστημιακές Κλινικές/Εργαστηρία του ΕΚΠΑ: της Α’ Νευρολογικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Λ. Στεφανής), του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθ. Α. Χατζηϊωάννου), της Θεραπευτικής Κλινικής (Δ/ντης Πρύτανης Α.Μ. Δημόπουλος), καθώς και της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη) και της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Β Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης).

Ως επόμενα βήματα του Κέντρου οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες προσβλέπουν στην ενδυνάμωση του με έμψυχο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού με στόχο με την αύξηση της συχνότητας των εφημεριών ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, η αντιπρύτανης Καθηγήτρια Χαρά Σπηλιοπούλου, ο Κοσμήτορας της ΣΕΥ Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος των Εφορειών Αρεταιείου και Αιγινητείου Νοσοκομείου, Καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ Καθηγητής Δημήτριος Μπούμπας, η Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ Μαρίζα Οικονόμου, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νικόλαος Παπαευσταθίου, ο Διευθυντής της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Λεωνίδας Στεφανής, η Διευθύντρια του Α΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του ΕΚΠΑ Καθηγήτρια Λία Ευαγγελία Μουλοπούλου, ο Διευθυντής της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθηγητής Αχιλλέας Χατζηιωάννου, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Καθηγήτρια Βασιλική Γεννηματά, η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Αναστασία» Νίκη Καρακώστα, Καθηγήτριες και Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στελέχη των Νοσοκομείων, φοιτητές και κοινό.

Πηγή άρθρου: protothema.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.