Συνάντηση με κατοίκους και φορείς του Πετρωτού είχε η Εφορία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας

Σε εξέλιξη βρίσκονται το τελευταίο δεκαήμερο οι ανασκαφές στην θέση «Ασβεσταριά» της κοινότητας Πετρωτού. Αρχαιολόγοι και υπάλληλοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας έπιασαν εκ νέου εργασία στο συγκεκριμένο σημείο, συνεχίζοντας εκ νέου τις ανασκαφές, σε ένα σημείο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει δώσει σειρά σημαντικών ευρημάτων και στοιχείων, από την εποχή του Χαλκού και μετέπειτα.

Σημειωτέον ότι η ανασκαφή στη θέση Ασβεσταριά του Πετρωτού ξεκίνησε με την έναρξη των εργασιών βελτίωσης της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας, ως σωστική ανασκαφή. Με την πάροδο του χρόνου και με τις άκρως σημαντικές ανακαλύψεις, μετατράπηκε σε επιστημονική – συστηματική ανασκαφή. Έφερε στο φως 27 κτήρια και 45 τάφους. Πρόκειται για ένα οικισμό με διαχρονική κατοίκηση που ξεκινά από το 3.000 Π.Χ. και εκτείνεται στο 1.100 Μ.Χ. Χαρακτηρίζεται ως ένας άκρως σημαντικός οικισμός που δίνει στοιχεία για την εποχή του Χαλκού με την σκαπάνη να θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες της χώρας. Χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο πολιτισμού, το Ινστιτούτο Επιστημονικών Μελετών και στην παρούσα φάση από το Ίδρυμα Ψίχα.

Σήμερα εξάλλου, όπως κατέγραψε η «Krini Live», η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, κα Μαρία Βαϊοπούλου, διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, είχε συνάντηση με φορείς και κατοίκους της κοινότητας Πετρωτού, προκειμένου να τους ενημερώσει για την ανασκαφική έρευνα και την πορεία της. Αναφέρθηκε στα αξιόλογα ευρήματα που έρχονται στο φως, αναφέροντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν. Μάλιστα στην ανασκαφή θα συνδράμουν και φοιτητές Πανεπιστημιακών Σχολών Ιστορίας – Αρχαιολογίας, που βρίσκονται στην ολοκλήρωση των σπουδών τους και θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους εξάσκηση.

Κάτοικοι και φορείς εξέφρασαν το ενδιαφέρον να συνεργαστούν με την Υπηρεσία και να συνδράμουν στο μέτρο του δυνατού κι όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.