Συμμετοχή του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ» στο «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ»

Το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» για τη διετία 2017-19 συμμετέχει στο διακρατικό πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο Φύλλο» που συντονίζει το ΚΠΕ Αργυρούπολης

Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με διετείς συμπράξεις σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Λειτουργεί από το 1994 και θέτει ως στόχους α) την καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμμετοχικών συμπεριφορών σε οικολογικά ζητήματα β) την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετέχουν γ) και την ενδυνάμωση των ιστορικών, εθνικών και πολιτιστικών δεσμών Ελλάδας-Κύπρου, καλλιεργώντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Η θεματολογία των σχολικών προγραμμάτων έχει να κάνει με τη λειτουργία και τη διαχείριση χερσαίων και υδατικών οικοσυστημάτων (π.χ. το δάσος, η θάλασσα, το ποτάμι κλπ.), με το ενεργειακό, με τη ρύπανση από τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις μεταφορές και με θέματα δομημένου περιβάλλοντος.

Το σχολείο μας συνεργάζεται με το σχολείο «Πετράκη Κυπριανού» της Λάρνακας, ένα καινούριο σχολείο με υπερσύγχρονες υποδομές, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011. Έχει 452 μαθητές και 62 καθηγητές. Το σχολείο έχει πάρει το όνομά του από τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Πετράκη Κυπριανό. Το πάθος του για την ελευθερία της Κύπρου ενάντια στους Άγγλους τον έφερε από μικρή ηλικία σε επαφή με την ΕΟΚΑ και εντάχθηκε στις ομάδες κρούσης της Λάρνακας. Πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις εναντίον των Άγγλων. Στην τελευταία επιχείρηση που πήρε μέρος, ορίστηκε ως υπεύθυνος για την περιοχή μεταξύ των χωριών Χοιροκοιτίας, Βάβλας, Οράς, Βαβατσινιάς και προωθήθηκε προς τα εκεί.

Στις 21 Μαρτίου, δεύτερη μέρα μετά την άφιξή του στην περιοχή, στις τρεις το απόγευμα, περικυκλώθηκε από τρεις χιλιάδες Άγγλους στρατιώτες, που επέβαλαν κατ’ οίκον περιορισμό στο χωριό, αναζητώντας τον. Ο ήρωας συνειδητά επέλεξε να πολεμήσει, γνωρίζοντας ότι τούτο σήμαινε βέβαιο θάνατο. Ταμπουρωμένος σ’ ένα ακατοίκητο σπίτι στο οποίο είχε καταφύγει, πολέμησε για δυόμισι ώρες με ένα κυνηγετικό όπλο και είκοσι επτά φυσίγγια που διέθετε. Όταν χρησιμοποίησε και το τελευταίο φυσίγγι επιχείρησε έξοδο, σπάζοντας με το κορμί του τον κλοιό των στρατιωτών. Το κορμί του έγινε διάτρητο από τις σφαίρες των Άγγλων κατακτητών. Ήταν μόλις 17 χρονών.

Το σχολείο μας συμμετέχει με ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ληθαίος, το ποτάμι της πόλης μας: πηγή ζωής, δημιουργίας και έμπνευσης». Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Τσιοτινού Αθανασία και συμμετέχοντες καθηγητές η Παναγοπούλου Αθηνά, Μουσικός, η Ράμπια Δέσποινα, Καλλιτεχνικών και η Γουρζιώτη Κυριακή, Φιλόλογος ενώ το σχολείο της Κύπρου συμμετέχει με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η Αλυκή της Λάρνακας». Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Αγγέλη Ελένη, Γεωγράφος και συμμετέχοντες καθηγητές ο Στέλιος Μεταξάς και η Ανδριάνα Σολωμού. Για τη σχολική χρονιά 2017-18 προβλέπονται δύο τετραήμερες επισκέψεις, μία του Κύπριου υπεύθυνου του προγράμματος στην Ελλάδα και μία του υπεύθυνου του σχολείου μας στην Κύπρο.

Στα πλαίσια αυτής της ανταλλαγής εκπαιδευτικών την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου ήρθε στα Τρίκαλα η κ. Αγγέλη Ελένη, η οποία επισκέφτηκε το σχολείο μας την Παρασκευή, 1 Δεκέμβρη, το πρωί. Αρχικά, γνώρισε τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια συνομίλησε με τους συναδέλφους και τους μαθητές και παρουσίασε ένα βίντεο για το σχολείο της. Επίσης, πρόσφερε δώρα, ένα στο σχολείο, ως ανάμνηση της συνεργασίας (πρόκειται για παράσταση από μικρό ελληνικό καράβι του 4ου αι. π.Χ. Το ναυάγιό του εντοπίστηκε ανοιχτά της Κερύνειας το 1967. Σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο μεσαιωνικό κάστρο της Κερύνειας), ένα στη διευθύντρια και ένα στην υποδιευθύντρια του σχολείου (σταυρόσχημα ειδώλια από πρωτότυπο σε στεατίτη, από την επαρχία Πάφου, Χαλκολιθική περίοδος I). Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στα Τρίκαλα η Κύπρια εκπαιδευτικός ενημερώθηκε για το πρόγραμμα και επισκέφτηκε το Ληθαίο ποταμό, που αποτελεί το βασικό θέμα του προγράμματος. Επίσης, ξεναγήθηκε στην πόλη και γνώρισε τις ομορφιές της Ελάτης και της λίμνης Πλαστήρα.

Την Άνοιξη, η υπεύθυνη του προγράμματος του σχολείου μας θα επισκεφτεί την Κύπρο και το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού Λάρνακας. Εκτός από το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης», στο πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο Φύλλο» συμμετέχουν το 4ο Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου και το 1ο Δημοτικό Τρικάλων. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Τρικκαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη βοήθεια που προσέφεραν

Η Διευθύντρια
Τσιοτινού Αθανασία