Στρέφονται στα γράμματα και γυρίζουν πλάτη στις τέχνες

Στις κατά τόπους λίστες του ΟΑΕΔ υπάρχει αρκετή ζήτηση από ιδιοκτήτες που θέλουν να προσλάβουν τεχνικό προσωπικό δυστυχώς όμως δεν παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον

Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει, χρόνο με το χρόνο, για τις βιοτεχνίες της περιοχής, το πρόβλημα της έλλειψης ειδικευμένων εργατοτεχνιτών, αφού οι νέοι σήμερα δεν μαθαίνουν τέχνες. Έτσι, πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να διασφαλίσουν τη λειτουργία τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αναγκάζονται να φέρνουν εργατοτεχνίτες από χώρες του εξωτερικού.
Η έλλειψη ειδικευμένων τεχνιτών σε αρκετούς κλάδους της τοπικής βιοτεχνίας (Μέταλλο, Ξύλο κ.α.), και όχι μόνο προβληματίζει τους επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι είτε μειώνουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, είτε φέρνουν τεχνίτες από το εξωτερικό, που όμως δεν έχουν τα ίδια προσόντα με τους τοπικούς εργατοτεχνίτες που βρίσκονται στην τελευταία εργασιακή τους περίοδο.
Όλα αυτά συμπληρώνουν το παζλ των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας στο νομό Τρικάλων. Όχι ότι θα έλυναν το καυτό πρόβλημα της ανεργίας που έτσι κι αλλιώς είναι οξυμένο στην περιοχή μας, όμως η παρουσία και αυτών των διαρθρωτικών προβλημάτων μεγαλώνουν το πρόβλημα που υπάρχει.

Μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Τρικάλων σημειώνουν ότι σήμερα οι βιοτεχνίες της περιοχής αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεύρεσης ειδικευμένων τεχνιτών. Οι ίδιοι τονίζουν ότι οι ελλείψεις αυτές που προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην καλή λειτουργία των βιοτεχνιών, καλύπτονται προς το παρόν από τους υπάρχοντες τεχνίτες, που όμως βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία κι είναι οι τελευταίοι των κλάδων και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ανανέωση. Εάν συνταξιοδοτηθούν και οι σημερινοί τεχνίτες, που είναι σε μία ηλικία γύρω στα 50 χρόνια, τότε το πρόβλημα θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στις βιοτεχνίες αυτές, αφού δεν θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να καλυφθούν.

Αδιάψευστος μάρτυρας αυτών που υποστηρίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής μας είναι ο ΟΑΕΔ. Στις λίστες υπάρχει αρκετή ζήτηση από ιδιοκτήτες που θέλουν να προσλάβουν τεχνικό προσωπικό δυστυχώς όμως δεν παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον.

Όπως δηλώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες χρειάζεται να επανασυνδεθεί η πράξη με τη θεωρία και να δημιουργηθούν καινούργιες γενιές ειδικευμένων εργαζομένων-τεχνιτών που θα βρίσκουν πιο εύκολα εργασία και θα παίρνουν καλά χρήματα.

Υπάρχει εξήγηση…


Τελικά οι νέοι στρέφονται στα γράμματα που δεν τους δίνουν πλέον άμεση επαγγελματική αποκατάσταση κι όχι στις τέχνες που εκεί η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη.

Οι νέοι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι οικοδόμοι είναι ελάχιστοι δημιουργώντας ανησυχία.

Στο θέμα αναφέρθηκαν κατά καιρούς και συνεχίζουν να αναφέρονται πρόεδροι και μέλη διοικήσεων Σωματείων, δίνοντας την δική τους άποψη επί του θέματος.

«Η τρομοκρατία που υπάρχει σήμερα με το φορολογικό, το ασφαλιστικό, με την γραφειοκρατία που βρίσκεται σε έξαρση, με την μη εύκολη πρόσβαση σε επιδοτούμενα προγράμματα των ΜΜΕ και περισσότερο η κακή νοοτροπία και ο μύθος του δημοσίου που αναγκάζει τους νέους να σπεύδουν σε προγράμματα των 400 ευρώ, παρά να επιχειρούν να λειτουργήσουν την δική τους επιχείρηση, απομακρύνει τους νέους από τις τέχνες», συνεχίζουν να δηλώνουν.

Προσθέτουν παράλληλα ότι αν υπάρξει καλυτέρευση των συνθηκών και αλλάξει η νοοτροπία θα υπάρξει κατεύθυνση των νέων στα ελεύθερα επαγγέλματα που είναι πιο προσοδοφόρα.

KRINI LIVE