Στο προσκήνιο το κάπνισμα και οι βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό

Ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Φαρκαδόνας με αφορμή την Ημέρα κατά του καρκίνου με ομιλητές πανεπιστημιακούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στο κομμάτι της πρόληψης και της προαγωγής υγείας στόχευσε ο Δήμος Φαρκαδόνας μέσου του Κέντρου Κοινότητας. Με αφορμή την πρόσφατη Ημέρα κατά του Καρκίνου, το Κέντρο Κοινότητας Φαρκαδόνας με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Προγραμματισμού, Οικονομικών, Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας και Πολιτισμού διοργάνωσαν εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας πάνω σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας υπό την παρουσία αυτοδιοικητικών, φορέων και πολιτών διοργανώθηκε εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν τα νεότερα δεδομένα για το κάπνισμα και τις βλαβερές συνέπειες στο οργανισμό και την υγεία των πολιτών.

Εισηγητής του θέματος υπήρξε η κα Μαρία Τόλια, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που στάθηκε στα προβλήματα που μπορεί να επιφέρει το τσιγάρο, κατ’ επέκταση το κάπνισμα στη ζωή, ταυτόχρονα στο οργανισμό και την υγεία ενός καπνιστή.

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή προς το κοινό. Ακολούθησαν παρεμβάσεις των εθελοντών του Συλλόγου Save M.ΟΡ.Α.Σ, οι οποίοι ενημέρωσαν το κοινό για τη σημασία της δωρεάς του μυελού των οστών, σπάζοντας προκαταλήψεις και φόβους. Στο τέλος της ομιλίας και αφού οι ομιλητές απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού, πολλοί παρευρισκόμενοι έγιναν εθελοντές δότες στηρίζοντας ενεργά την δράση του Συλλόγου. 
Στην εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Αθανάσιος Μεριβάκης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κωνσταντίνος Κοσμάς, Κωνσταντίνος Θωμάς και Ηλίας Καραμάνος, χαιρέτισε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και στο ρόλο που διαδραματίζουν οι μικρές κοινότητες στην διαμόρφωση πολιτισμού. Εξήρε την αξία της διοργάνωσης ανάλογων εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υπεύθυνη συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας κα Βιολέτα Ροκά, η οποία μέσω της τοποθέτησής της ενημέρωσε το κοινό για την λειτουργία Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, στο οποίο μπορεί να απευθύνονται οι πολίτες που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, η γενική γραμματέας της Αντικαρκινικής Εταιρείας του Παραρτήματος Τρικάλων κα Στέφη Κωστοπούλου, διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολικών δομών του Δήμου, οι εκπρόσωποι των συλλόγων γυναικών Φαρκαδόνας και Κρήνης και το προσωπικό του Δήμου.

Η επόμενη εκδήλωση για την ενημέρωση του καρκίνο του πεπτικού θα υλοποιηθεί στις 20/2/2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 το μεσημέρι στο παλιό σχολείο της Κρήνης.