Στο Καρναβάλι Φαρκαδόνας Τρικάλων(Τσιότι)

Γράφει ο επαναπατριζόμενος συμπολίτης Βάιος Φασούλας 

«Για το λευτέρωμα της ανθρώπινης ψυχής, για το πέταγμά της και την περιήγησή της στα ουράνια και στη γη, η Αποκριά είναι εκείνη που θέτει όλα τα ελατήρια και τις ανθρώπινες ευαισθησίες σε κίνηση. Η αναμονή και προετοιμασία του ερχομού της, η παραμονή και η έφοδος των ανθρώπων για το αποκριάτικο «γίγνεσθαι» με αποκορύφωμα το ξεφάντωμα, το φαγοπότι, το γλέντι το μασκάρεμα κι ο χορός (ως κι ολόκληροι λαοί χορεύουν) είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Σε διάφορους τόπους έχει να παρουσιάσει διάφορες ιδιοτέλειες και ιδιορρυθμίες και η αποκριάτικη παράδοση, αλλοιωμένη σε μεγάλο βαθμό, βρίσκει τόπο για εκτόνωση και δράση».
Τάδε έφη: «Η Αποκριά πέρασε, οι μασκαράδες μένουν! Ε.Ε.-Γερμανία-Μάρτιος 18 2002»
Σίγουρα και η Αποκριά εντάσσεται στη νέα εποχή, όπως τη λένε, και αποχτά τα ανάλογα «σύγχρονα» χαρακτηριστικά. Ωστόσο είναι Διονυσιακός γιορταστικός πανηγυρισμός και αποτελεί μέρος της παράδοσής μας.

Παντού γιορτάζεται σατιρίζοντας την «πολιτική», τους «πολιτικούς», τα ανάλογα ευτράπελα που η μέρα προσφέρει και ανάλογα τη Χώρα διαφοροποιείτε με τα δρώμενα που επικρατούν. Αλλού θα δούμε τη διατήρηση κάποιων ορίων σοβαρότητας, όσο αφορά το «αστείο», το μέγεθός του και τη συμμετοχή των διάφορων ανθρώπων, ιδιαίτερα όταν οι τοπικοί άρχοντες ποικιλοτρόπως συμμετέχουν και αλλού θα δούμε την πλήρη ισοπέδωση που σε άλλους δημιουργεί δυσαρέσκεια με ανακατεμένα αισθήματα και σε άλλους το… ξεφάντωμα που αγγίζει τα όρια της αηδίας, της ντροπής και προπαντός την αναπαράσταση της προστυχιάς με ό, τι συνεπάγεται.

Η παρουσία μαθητών μπροστά σε ανεπίτρεπτα «ευτράπελα» και πρόστυχες κινήσεις προσκυνήματος όχι στον καρνάβαλο αλλά σε κάτι άλλο, δείχνει το απολίτιστο επίπεδο όχι μόνο των γύρω δημοτών-θαμώνων, αλλά και των διοργανωτών μεταξύ και του δημάρχου.
Βέβαια καλά είναι τα αποκριάτικα ευτράπελα, ξεχνιέται λίγο ο ξεχασμένος, ο κοινωνικά απόκληρος και απελπισμένος, ξεφεύγει από τις δίνες που προκάλεσαν οι ασυνείδητες κομματικές εταιρίες και να φτάσουμε κι εδώ, στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, Δήμος μεγάλος του Νομού Τρικάλων με πρωτεύουσα τα Τρίκαλα, πόλη γνωστή πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο ως «έξυπνη πόλη», αυτή η αρνητική καρναβαλίστικη διάσταση του Δήμου Φαρκαδόνας μειώνει ολόκληρο το νομό.(Αναζητείστε το βίντεο στο διαδί-κτυο υπό τον τίτλο: «@@@@@@@ πέθανε κηδεία μοιρολόγια προσκύνημα Καρναβάλι Φαρκαδόνας Τρικάλων Καθαρά Δευτέρα 19-2-2018».
Κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα, η Αποκριά με τα καρναβάλια και τους μασκαράδες της, όπως προαναφέρθηκε, σε κάποια «τολμηρά» ξεφαντώματά της πρέπει να υπάρχει και κάποιο μέτρο. Την δεδομένη αλλοίωσή της και η αντικατάστασή της από την παρουσία του μερκαντιλισμού, την είδαμε μέσα από το πρόσωπο του δημάρχου που …χάρη στο αποκριάτικο γέλιο δαπάνησε 30 χλδ ευράκια προκειμένου οι δημό-τες του να του πούνε τι;
Προφανώς δεν θα σκέφτηκε το αρνητικό που προξένησαν οι μεγάλες @@@τσες παρουσία μαθητών και των ξεκαρδισμένων δημοτών, …σύγχρονων που ξέφυγαν από τα παλιά και μπλέχτηκαν στη βρώμα όχι της Αποκριάς αλλά των ασύδοτων δημιουργών-διοργανωτών του «ξεφαντώματος»,
Ίσως τα 30χλδ να είναι χρήματα του κυρίου δημάρχου αλλά αυτό δεν αλλάζει την ντροπή που ακόμα και το… γέλιο προκαλεί αίσχος και ντροπή και για την τραβηγ-μένη στα άκρα Τσιοτινή Αποκριά και για τον κύριο δήμαρχο που και αυτός ξέχασε τα προβλήματα του δήμου του. Τα 30 χλδ το επιβεβαιώνουν. Άντε δήμαρχε και του χρό-νου.
Δεν ανεβάσαμε το βίντεο για ευνόητους λόγους. Προτιμήσαμε τον καθυστερη-μένο από τον βρώμικο και «πολιτισμένο» τίτλο…

Χρόνια Πολλά