Στα ύψη μετά από πολλά χρόνια η τιμή του βαμβακιού

Στα 0,75 λεπτά του ευρώ πωλείται το βαμβάκι προκαλώντας ικανοποίηση και χαμόγελα στους βαμβακοπαραγωγούς

Χρόνια είχαν να συναντήσουν, ανάλογες με τις φετινές τιμές πώλησης του βαμβακιού, οι Τρικαλινοί και ευρύτερα αγρότες. Η τιμή του «λευκού χρυσού» την φετινή χρονιά ακολουθεί ανοδική πορεία, προκαλώντας ικανοποίηση και χαμόγελα στους βαμβακοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται πανελλαδικά και διεθνώς ως η καλύτερη των τελευταίων χρονών αφού η τιμή άρχισε να πετάει στα ψηλά. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου όπου ουσιαστικά ξεκίνησε εντατικά η συλλογή και η παραδόσεις οι τιμές έδειξαν ανοδική πορεία. Φτάνει να σημειωθεί ότι στις 27 Σεπτεμβρίου η τιμή πώλησης άγγιξε τα 0,64 λεπτά του ευρώ ανά κιλό ενώ μέσα σε δυο εβδομάδες η τιμή «τσίμπησε» 0,11 λεπτά του ευρώ, αγγίζοντας στις 8 Οκτωβρίου τα 0,75 λεπτά του ευρώ.

Στις 27 Σεπτεμβρίου η διεθνής τιμή του βαμβακιού άγγιξε τα 102,65 cents/Libra ενώ στις 8 Οκτωβρίου 119,50 cents/Libra. Σχετικά με τις τιμές εκκοκκισμένου βάμβακος η τιμή στα τέλη Οκτωβρίου άγγιξε το 1,94 ευρώ το κιλό ενώ το πρώτο οκταήμερο του Οκτωβρίου τα 2,28 ευρώ το κιλό.

Στο νομό Τρικάλων και δη στην περιοχή της Φαρκαδόνας, που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας στην καλλιέργεια βαμβακιού η συλλογή του βαμβακιού από τα χωράφια σήμερα πλησιάζει σχεδόν το 50%. Αν και οι καλλιέργειες τη φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκαν από την πρωιμότητα, δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες με τις πολυήμερες βροχοπτώσεις δεν άφησαν τους αγρότες για να συλλέξουν την παραγωγή από τα χωράφια τους. Ένα μεγάλο εύρος στρεμματικών καλλιεργειών βρίσκεται ασύλλεκτή στα χωράφια με τους αγρότες να αναμένουν την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών για την συλλογή.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία η χρονιά δεν χαρακτηρίζεται μονάχα ικανοποιητική για τις τιμές. και σε επίπεδο παραγωγής η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς τα «δυνατά» χωράφια και τα καλά φροντισμένα από τους αγρότες, αποδίδουν τεράστιες ποσότητες, όπου στις περιοχές του Δήμου Φαρκαδόνας ξεπερνούν από την πρώτη φάση της συλλογής τα 500 κιλά το στρέμμα. Όπως αναφέρουν οι αγρότες της εκεί περιοχής, εντός των χωραφιών υπάρχει ακόμη καρπός όπου θα συλλεχτεί τις επόμενες εβδομάδες, στη δεύτερη φάση. Πολλοί εκτιμούν ότι η τελική παραγωγή πρώτης και δεύτερης φάσης σε πολλά χωράφια, αναμένεται να ξεπεράσεις τα 600 κιλά ανά στρέμμα, ποσότητα που μετά από χρόνια θα αφήσει ένα καλό κέρδος στις τσέπες των αγροτών, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ερχόταν αντιμέτωποι με καταστροφές και χαμηλές παραγωγές.