Σκοτεινιασμένη η ατμόσφαιρα στα Τρίκαλα και σε όλο το νομό

Διαφορετικές και άκρως λυπηρές εικόνες διαμορφωνόταν στα καφέ και στην εστίαση κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων

Το πρωί της Τρίτης βρήκε τα Τρίκαλα και ευρύτερα όλο το νομό σε ιδιαίτερα μουντές αποχρώσεις. Κι αυτή η μουντή ατμόσφαιρα δεν δημιουργήθηκε μονάχα από τις καιρικές συνθήκες. Οφειλόταν στα νέα μέτρα που επέστρεψαν την εστίαση αλλά ταυτόχρονα τα καφέ σε εποχές άνοιξης του 2020, όταν εφαρμόστηκε καθολικό κλείσιμο της αγοράς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το πρωί της Τρίτης η εικόνα στον πεζόδρομο της Ασκληπιού αλλά και γενικότερα σε όλη την πόλη και το νομό ήταν διαφορετική. Καφέ, μπάρ, εστιατόρια, είτε είχαν βάλει λουκέτο, εξαιτίας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την διασπορά του κορονοϊού, είτε λειτουργούσαν μόνο με delivery.

Η εικόνα με την πολυκοσμία στα καφέ, αλλά και γενικότερα με την κίνηση, δεν θύμιζε με αυτή που διαμορφωνόταν κατά την πρώτη ημέρα της εφαρμογής των μέτρων. Αντιθέτως σε επέστρεφαν πίσω στο χρόνο, στην εποχή της περασμένης άνοιξης όπου όλη η αγορά είχε βάλει λουκέτο στο πλαίσιο της προστασία κατά του κορονοϊού.

Το πρωί της Τρίτης βρήκε τα καταστήματα με μαζεμένα τραπέζια και καρέκλες, και λουκέτα στις εισόδους. Σε αντίθεση με την πρώτη φορά και δη την εποχή Μαρτίου-Μαΐου πολλά από τα καταστήματα τόσο της εστίασης, όσο και των καφέ, αυτή τη φορά αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε καθολικό κλείσιμο και να επιλέξουν να λειτουργήσουν με delivery κάτι που επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία με την ελπίδα να κυνηγήσουν το μεροκάματο. Ωστόσο όπως ανέφεραν πολλοί από αυτούς η κίνηση στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν περιορισμένη, εξαιτίας της ελάχιστης κίνησης που επικρατούσε στην αγορά, αφετέρου από την πληθώρα καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην ταχυμεταφορά καφέ – φαγητού.

Σημειωτέον ότι τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να διαρκέσουν σύμφωνα με την ΚΥΑ για ένα μήνα. Ωστόσο πολλοί επιχειρηματίες εκτιμούν ότι το κλείσιμο θα διαρκέσει πολύ περισσότερο μιας και ο μήνας Δεκέμβριος χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ιδιαίτερα κρίσιμος για την πορεία του κορονοϊού.

Πλέον όλοι υπομένουν το νέο μαρτύριο, με την ευχή αυτό να τελειώσει όσο το δυνατό συντομότερα. Εκεί κατά την επιστροφή στην καθημερινότητα θα δείξει τι πληγές άφησε πίσω του το δεύτερο κύμα πανδημίας, το οποίο έχ4ει μεγάλες προεκτάσεις στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Νέκρωσε η εμπορική αγορά της πόλης

Άδειασαν τα καταστήματα από πελάτες από τον πρωί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, γεγονός αναμενόμενο από πολλούς εμπόρους μετά το κλείσιμο της εστίασης και των καφέ

Μπορεί τα εμπορικά καταστήματα να παρέμειναν ανοιχτά και ο κλάδος να μην έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των κλειστών καταστημάτων. Ωστόσο το κλείσιμο των καφέ πραγματικά νέκρωσε την αγορά. Ούτε η εκπτωτική περίοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Δευτέρα δεν στάθηκε ικανή να βγάλει τον κόσμο έξω για να επισκεφτεί τα εμπορικά καταστήματα και να πραγματοποιήσει τις αγορές του.

Και η όποια κίνηση που παρατηρήθηκε το πρωί της Τρίτης στην αγορά, ελάχιστη, όπως την χαρακτήριζαν οι έμποροι, περιοριζόταν στα απολύτως απαραίτητα και κυρίως στην διευθέτηση των υποχρεώσεων, οικονομικού κυρίως χαρακτήρα.

Εμπορικοί δρόμοι της πόλης των Τρικάλων που τις προηγούμενες ημέρες έσφυζαν και έδιναν ζωή και ελπίδα στους εμπόρους, με το κλείσιμο των καφέ και της εστίασης, δυστυχώς νεκρώθηκαν.

Πολλοί έμποροι εξέφραζαν την απελπισία τους για την διαμορφωθείσα εικόνα, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι το φαινόμενο θεωρούνταν αναμενόμενο.

«Δεν μπορείς να έχεις κλειστή την εστίαση και τα καταστήματα υ7γειονομικού ενδιαφέροντος και να περιμένεις να λειτουργήσει η αγορά. Το είδαμε κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, το είχαμε συναντήσει και τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν έκλεισαν πρώτα τα καφέ και η εστίαση και μία μέρα αργότερα τα εμπορικά. Δυστυχώς οι συνέπειες είναι αλυσιδωτές. Μπορεί να λειτουργούμε αλλά δυστυχώς αργοπεθαίνουμε, καθώς από το πρωί της Τρίτης μέχρι το μεσημέρι δεν μπαίνει ψυχή στα καταστήματα, παρότι διανύουμε εβδομάδα εκπτώσεων», σχολιάζει έμπορος.

Οι έμποροι δεν ελπίζουν με τη σειρά τους σε καλύτερες μέρες, αντιθέτως περιμένουν να δουν πως θα εξελιχτεί η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες, πολύ περισσότερο τον ερχόμενο μήνα που είναι γιορτινός καθώς αναμένονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Έως τότες δεν έχουν παρά να περιμένουν και να ελπίζουν…