Σε ένα δεκαήμερο θα ξεκινήσει η συγκομιδή καρπουζιών και πεπονιών

Η αγωνία των παραγωγών σήμερα εστιάζεται σε δυο παράγοντες, αφενός στο θέμα της διάθεσης, αφετέρου στο ζήτημα των τιμών

Oι χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα μεταξύ ημέρας και νύχτας κατέστησαν τη φετινή καλλιέργεια καρπουζιών και πεπονιών όψιμη και στο νομό Τρικάλων.

Αυτό άλλωστε υπογραμμίζουν οι παραγωγοί, που ασχολούνται με την εν λόγω καλλιέργεια, σε συγκριτικό βαθμό στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων του Δήμου Φαρκαδόνας.

Ήδη οι καλλιέργειες πλέον βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας η άνοδος της θερμοκρασίας έχει βοηθήσει να δέσει καλύτερα το προϊόν, του καρπουζιού και του πεπονιού. Αν η κατάσταση συνεχίζεται ομαλά τότε η συγκομιδή θα ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο σε όλο το νομό και συγκεκριμένα στις πρώιμες καλλιέργειες.

Σημειωτέον ότι τα προηγούμενα χρόνια η συγκομιδή ξεκινούσε στις αρχές Ιούνιου καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούσαν τις καλλιέργειες. Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούσαν τον Ιούνιο είχαν ως συνέπεια την πρόκληση ασθενειών ειδικά για τις καλλιέργειες των πεπονιών με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες να καταστρέφονται στο χωράφι.

Η αγωνία των παραγωγών σήμερα εστιάζεται σε δυο παράγοντες, αφενός στο θέμα της διάθεσης, αφετέρου στο ζήτημα των τιμών.

Τα μηνύματα που μεταφέρονται από περιοχές της Πελοποννήσου, σημείο όπου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή, λόγω της πρωιμότητας, αλλά και των καλών καιρικών συνθηκών, είναι θετικά. Οι πρώιμες ποικιλίες πουλήθηκαν έναντι 60 λεπτών, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μιας και την περσινή χρονιά η εκκίνηση έγινε με 25 λεπτά, τον Αύγουστο στα 15 και στην ολοκλήρωση στα 10 λεπτά.

Αναφορικά με την διάθεση, έμποροι υποστηρίζουν ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Ωστόσο κυριαρχεί προβληματισμός εξαιτίας της πανδημίας και των τακτικών μετακινήσεων στο εξωτερικό αλλά ταυτόχρονα και για το θέα του κλεισίματος των τιμών, παρά την ευνοϊκή κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα.

Πλέον όλα θα εξαρτηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με την διάθεση των προϊόντων με τις ελπίδες όλων να κυλήσει ομαλά η κατάσταση και οι παραγωγοί να βγουν κερδισμένοι σε όλα τα επίπεδα.

KRINI LIVE