Σε απόγνωση αγρότες των Τρικάλων και της Φαρκαδόνας για την άδικη απένταξή τους από πρόγραμμα κηπευτικών χαμηλής κάλυψης

Απόγνωση αλλά ταυτόχρονα και αγανάκτηση κυριαρχούν μεταξύ νέων αγροτών τόσο στην περιοχή της Φαρκαδόνας, όσο και ευρύτερα στο νομό, που αιτήθηκαν να ενταχτούν στο πρόγραμμα για νέους αγρότες με τις καλλιέργειες των κηπευτικών χαμηλής κάλυψης, συγκεκριμένα μποστανοειδή, καρπούζια και πεπόνια.

Οι παραγωγοί αν και καλλιέργησαν κανονικά με αποδεικτικά στοιχεία δηλ τιμολόγια σπόρων, πλαστικών κάλυψης ακόμη κάποιοι έχουν πορίσματα ΕΛΓΑ ότι έπαθαν και ζημιά και το υπουργείο έστειλε αποτελέσματα ελέγχου από δορυφόρο ότι δεν καλλιέργησαν.

Το εν λόγω πρόγραμμα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επιδοτούνταν με το ποσό των 6.809 ευρώ το στρέμμα. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 15/12/21, με τα δεδομένα στην συνέχεια να αλλάζουν, προς το χειρότερο για τους αγρότες που θέλησαν να ενταχτούν στο πρόγραμμα.

Με την αλλαγή της ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην επιδότηση που αρχικά ανερχόταν στα 6.809 ευρώ το στρέμμα, υπήρξε δραστική μείωση που δεν ξεπερνούσε τα 1.200 ευρώ το στρέμμα, κάτι ασύμφορο για τους αγρότες.

Όσοι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν αίτηση και σύμφωνα με τους ιδίους, κόπηκαν χωρίς λόγο από το πρόγραμμα και όταν διαμαρτυρήθηκαν η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι κόπηκαν εξαιτίας του ελέγχου που διεξήγαγε δορυφόρος και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Πλέον οι αγρότες ζητούν αποδεικτικά στοιχεία αλλά δυστυχώς δεν τους παραχωρούνται. Έχουν απευθυνθεί σε υπουργούς, βουλευτές αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα.

Ο βουλευτής της ΝΔ νομού Καρδίτσας, όπου κι εκεί παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα Γιώργος Κωτσός, ανέλαβε κάποια πρωτοβουλία αλλά και αυτή μέχρι σήεμερα δεν είχε αποτέλεσμα.

Οι αγρότες έχουν απευθυνθεί σε γνωστό δικηγόρο των Αθηνών και είναι αποφασισμένοι να βρουν το δίκιο τους στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.