Ψάχνουν εργατικά χέρια οι αγρότες αλλά δεν βρίσκουν

Πάνε πίσω οι αγροτικές εργασίες καθώς οι εργάτες γης είναι ανύπαρκτοι λόγω κλειστών συνόρων

Ψάχνουν να βρουν εργάτες γης αλλά δυστυχώς δεν βρίσκουν οι αγρότες του νομού Τρικάλων αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλίας. Την στιγμή που οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στο ζενίθ, δυστυχώς οι αλλοδαποί εργάτες που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα χωράφια εκλείπουν.

Κι όλα αυτά όταν ανοίγουν τα σύνορα για τη διέλευση τουριστών, το κράτος κρατάει κλειστά τα σύνορα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που είναι απαραίτητοι για την αγροτική παραγωγή.
Σημειώνεται ότι μόνο στο κάμπο της Φαρκαδόνας σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» απαιτούνται τουλάχιστον 500 περίπου εργάτες γης, οι οποίοι είναι πλέον δύσκολο να εξευρεθούν καθώς πολλοί αλλοδαποί εργάτες γης δεν κατάφεραν να βρεθούν στην περιοχή για εργασία.

Από το Μάρτη, κατά τη ψήφιση σχετικής τροπολογίας, είχε επισημάνει ότι το πλαίσιο είναι ανεπαρκές, ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση εργατών γης να δουλέψουν στη χώρα μας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη, αλλά ειδικά σε συνθήκες πανδημίας θα πρέπει να οργανωθεί από το κράτος με τα κατάλληλα μέτρα (πχ τεστ covid, εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, περίθαλψης εφόσον χρειαστεί). Δηλαδή απαιτείται κρατική μέριμνα και παρέμβαση. Παράλληλα είχε επισημάνει ότι το παράβολο των 100 ευρώ επιβαρύνει υπέρμετρα τους αγρότες και πρέπει να καταργηθεί.
Σήμερα βρισκόμαστε στο και πέντε, το πρόβλημα είναι οξυμένο, όχι μόνο στο νομό Τρικάλων αλλά και σε άλλες περιοχές και απαιτούνται μέτρα γιατί οι αγρότες βιώνουν διπλή απόγνωση καθώς από τη μια δεν έχουν αποζημιωθεί από την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν από τον παγετό και από την άλλη υπάρχει κίνδυνος να μείνει ασυγκόμιστη η παραγωγή που απέμεινε ή να διευθετηθούν εργασίες σκαλίσματος και ποτίσματος.
Οι αγρότες ζητούν από το κράτος να αναλάβει το κράτος την ευθύνη ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργάτες γης για τις αγροτικές εργασίες και να εξασφαλιστούν η μετακίνηση και η διαμονή των εργατών γης στα χωριά και τις περιοχές που πρέπει να εργαστούν, καθώς και να καταργηθεί το παράβολο των 100 ευρώ και να επιστραφεί σε όσους το έχουν καταβάλλει.