Πρώτο επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, δεν είχε γίνει γνωστό αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, αλλά ταυτόχρονα και το χωριό στο οποίο προέκυψε

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Δυτικού Νείλου για το νομό Τρικάλων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνοντας και το αποκλειστικό δημοσίευμα της «Krini Live». Πρόκειται για κρούσμα το οποίο επιβεβαιώθηκε στο Δήμο Φαρκαδόνας και συγκαταλέγεται μεταξύ 19 Δήμων της χώρας, όπου υπήρξε ανάλογη περίπτωση κρούσματος.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, δεν είχε γίνει γνωστό αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, αλλά ταυτόχρονα και το χωριό στο οποίο προέκυψε. Ωστόσο με την γνωστοποίηση της είδησης σαφώς και υπήρξε φόβος, μιας και ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσίμπημα κουνουπιού και είναι ιδιαίτερα επιθετικός στον οργανισμό προκαλώντας σοβαρές βλάβες, ακόμη και το θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο κρούσμα στο νομό Τρικάλων, καθώς περιστατικά προέκυψαν στο γειτονικό νομό Λάρισας, και τα οποία μεταφέρθηκαν προς νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Για την περίπτωση όμως του Δήμου Φαρκαδόνας, δεν έγινε γνωστό αν ο/η ασθενής μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σχετικά με τον ιό

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό (το 75-80%) παραμένουν ασυμπτωματικοί.
Ένα ποσοστό περίπου 20-25% των μολυνθέντων παρουσιάζουν ήπια νόσο, με συμπτώματα οξείας συστηματικής ιογενούς συνδρομής, που περιλαμβάνουν συνήθως εμπύρετο ή και κεφαλαλγία, γενικευμένη αδυναμία, καταβολή, κόπωση, ρίγος, μυαλγίες, αρθραλγίες, οπισθοβολβικό άλγος, διόγκωση λεμφαδένων, ενώ μπορεί επίσης να παρουσιασθούν γαστρεντερικές εκδηλώσεις ή εξάνθημα (συνήθως κηλιδοβλατιδώδες, μη κνησμώδες, συνήθως σε κορμό ή και άκρα).
Λίγα άτομα (λιγότερο από το 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή «νευροδιεισδυτική» νόσο με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση-μυελίτιδα ή συνδυασμό αυτών. Η πλειοψηφία των ατόμων με προσβολή του ΚΝΣ παρουσιάζουν εικόνα εγκεφαλίτιδας-μηνιγγοεγκεφαλίτιδας. Τα συμπτώματα σημεία των ασθενών με προσβολή του ΚΝΣ
μπορεί να περιλαμβάνουν: διαταραχές επιπέδου συνείδησης, διαταραχές προσανατολισμού ή συμπεριφοράς, εστιακά νευρολογικά συμπτώματα (π.χ. παρέσεις, δυσαρθρία, δυσφαγία, αταξία), διαταραχές κινητικότητας, σημεία μηνιγγισμού, επιληπτικές κρίσεις, ενώ πιο σπάνια μπορεί να παρουσιασθεί εικόνα οξείας χαλαρής παράλυσης, συνήθως ασύμμετρης (μυελίτιδα, με προσβολή προσθίων κεράτων νωτιαίου μυελού).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.