Προσκύνησαν τα εικονίσματα οι κάτοικοι του Αχλαδοχωρίου και του Γριζάνου

Με ευλάβεια αναβίωσε από τους κατοίκους του Γριζάνου και του Αχλαδοχωρίου την Τρίτη του Πάσχα το έθιμο Ιερών Εικόνων

Για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι δυο χωριών της Φαρκαδόνας ήρθαν να αναβιώσουν Πασχαλινά έθιμα, τιμώντας την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, αυτή της Ανάστασης του Χριστού.

Για μια ακόμη χρονιά με ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη οι κάτοικοι του Γριζάνου και του Αχλαδοχωρίου, την Τρίτη της Διακαινησίμου συναντήθηκαν στα όρια των δυο χωριών, μεταφέροντας τα εικονίσματα από τις Εκκλησίες τους, με αφορμή την εορτή του Πάσχα.

Τηρώντας την θρησκευτική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, έβγαλαν τις εικόνες από τις δυο εκκλησίες των χωριών τους, για να τις προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη Χάρη των Αγίων.

Σύμφωνα με το έθιμο, το οποίο χάνεται στα βάθη των αιώνων, οι κάτοικοι μεταφέρουν στα χέρια τους τις εικόνες της Παναγίας οι μεν του Αχλαδοχωρίου, των διάφορων Αγίων εκείνοι του Γριζάνου και συναντιούνται στα μέσα της διαδρομής των δυο όμορων οικισμών. Το έθιμο παλιότερα λάμβανε τη μορφή λιτανείας με τους κατοίκους να ζητούν, να εύχονται και να αιτούνται ευφορία των καρπών της γης, ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Πέραν των προαναφερομένων οι κάτοικοι των δυο χωρών ζητούσαν από τους Αγίους πνευματική αγαλλίαση και στήριξη, καταθέτοντας πληθώρα προσωπικών αιτημάτων.

Έτσι νωρίς το πρωί της Τρίτης της Διακαινησίμου οι κάτοικοι των δυο χωριών, άνθρωποι κάθε ηλικίας αναβίωσαν το έθιμο των «εικονισμάτων». Στην υποδοχή των εικόνων και στη δέηση που ακολούθησε παρουσία των ιερέων των χωριών, οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι και δη οι γυναίκες των οικισμών τραγούδησαν και χόρεψαν τραγούδια της Πασχαλιάς, τα Πασχαλιόγουρτα, που ερμηνευόταν τόσο τις ημέρες που διανύουμε, όσο και σε άλλες μεγάλες γιορτές μέχρι και την Ανάληψη του Χριστού μας.

Το έθιμο αναβίωνε αρκετά παλιά, ωστόσο για αρκετά χρόνια είχε πάψει να αναπαριστάται. Προ τετραετίας επανήλθε χάρη στην θέληση γεραιότερων κατοίκων των δυο χωριών και των ιερέων τους.

Το «KriniLive» αν και τη φετινή χρονιά δεν κατάφερε να καλύψει την εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, κατάφερε να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό το οποίο μας κοινοποίησαν αναγνώστες μας από τα δύο διαμερίσματα, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.