Προς τη συλλογή του βαμβακιού βαδίζουν οι αγρότες

Σε καλό στάδιο βρίσκονται οι βαμβακοκαλλιέργειες και αναμένονται υψηλές παραγωγές τη φετινή χρονιά σε όλο το φάσμα του νομού

Στην τελική ευθεία για την συλλογή της σοδειάς βρίσκονται οι παραγωγοί βαμβακιού στο νομό Τρικάλων, όπως φυσικά και στο σύνολο των Θεσσαλικών νομών. Το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας σε επίπεδο νομού κατέχει ο Δήμος Φαρκαδόνας καθώς καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σε επίπεδο νομό, καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή καλλιεργούνται τα περισσότερα στρέμματα με βαμβάκι.

Πλέον οι αγρότες βρίσκονται στο τελικό στάδιο καθώς ολοκληρώθηκαν τα ποτίσματα και σε λίγο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η συλλεκτική περίοδος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων αλλά ταυτόχρονα και παραγωγών η βαμβακοκαλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, γεγονός το οποίο οφείλεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Σε εγρήγορση συνεχίζοντας τις προετοιμασίες βρίσκονται και τα εκκοκκιστήρια του νομού που αναμένουν να παραλάβουν τη φετινή σοδειά των παραγωγών. Ήδη οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται έτσι ώστε να ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου να παραλαμβάνουν τις πρώιμες σοδειές.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι παραγωγοί δίχως να εφησυχάζουν, φροντίζοντας για τις απαιτούμενες ενέργειες.

Και αυτό γιατί το πράσινο-ρόδινο σκουλήκι μπορεί να είναι ελεγχόμενο, καιροφυλακτούν όμως άλλες ασθένειες, όπως αφίδες και τετράνυχοι.

Οι ελπίδες πλέον των αγροτών στρέφονται στις καιρικές συνθήκες. Ευελπιστούν ο καιρός να συνεχίσει να είναι ζεστός, χωρίς να υπάρχουν βροχές, οι οποίες θα προκαλέσουν εμπόδια στην παραγωγή αλλά ταυτόχρονα θα υποβαθμίσουν το προϊόν. Αν οι καιρικές συνθήκες σταθούν ευνοϊκές τότε οι παραγωγές θα είναι υψηλές και θα ξεπερνούν σε πολλές περιοχές του νομού τα 450 κιλά το στρέμμα.

Σχετικά με τη διεθνή τιμή του βαμβακιού, ενισχυμένη κατά 1,50% περίπου η τιμή για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, με βάση το Χρηματιστήριο της προηγούμενης εβδομάδας, αφού έφτασε να δώσει μέχρι και 65 σεντς τη λίμπρα, αναγάγοντας την εγχώρια τιμή σε 44 λεπτά περίπου. Από την άλλη υπάρχει και η ανησυχία για την κατρακύλα της τούρκικης λίρας, αφού οι γείτονες αποτελούν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σύσπορου βαμβακιού.