Προετοιμάζονται για το αλώνισμα οι σιτοπαραγωγοί του κάμπου

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο θερισμός στα σιτηρά στην περιοχή της Φαρκαδόνας με εμπόρους και αγρότες να δηλώνουν έτοιμοι για τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής

Καλοκαίριασε και οι αγρότες του Δήμου Φαρκαδόνας προετοιμάζονται για να συλλέξουν από τα χωράφια τους τα σιτηρά. Αν και σε περιοχές της Λάρισας ξεκίνησε το αλώνισμα, στα Τρίκαλα και στην περιοχή μας η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει ακόμη κι αυτό οφείλεται στις κατά τόπους βροχοπτώσεις που σημειώνονται, που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης του θερισμού.

Εκτιμήσεις παραγωγών αλλά και εμπόρων αναφέρουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει ο θερισμός στις καλλιέργειες του κριθαριού ενώ θα συνεχιστούν από την ερχόμενη εβδομάδα και στα σιτηρά.

Πλέον οι αγρότες βρίσκονται εν αναμονή, χωρίς ωστόσο να προχωρούν σε ακριβή συμπεράσματα, όσον αφορά την παραγωγή. Κατά τα φαινόμενα, οι παραγωγοί εκτιμούν πως η σοδειά θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως και η ποιότητα των προϊόντων. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ένα σημαντικό μέρος των σπαρτών και δη, εκείνων των καλών χωραφιών και των καλά προετοιμασμένων, θα αποδώσουν στα μέγιστα. Σ’ αυτό βέβαια συνέβαλαν και οι καιρικές συνθήκες που σε πολλές των περιπτώσεων βοήθησαν, ώστε να δέσει ο καρπός.

Τα ακριβή συμπεράσματα, σύμφωνα με παραγωγούς, αναμένονται με την έναρξη της διαδικασίας αλωνισμού των σιτηρών.

Αναφορικά με τις τιμές, μέχρι και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει που θα κυμανθούν. Στο νομό Λάρισας, όπου ξεκίνησε το αλώνισμα στα κριθάρια, η τιμή κυμαίνεται στα 0,15 λεπτά του ευρώ το κιλό. Στα σιτηρά και στο γειτονικό νομό της Λάρισας δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση.

Σε τοπικό επίπεδο και σύμφωνα με εμπόρους οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν με ανοιχτή τιμή και με την ολοκλήρωση και εντός του καλοκαιριού θα καθοριστεί.