«Πλημμύρισε» από «Λαζαρίνες» η πόλη των Τρικάλων

Εκατοντάδες μαθήτριες σχολείων της πόλης «Πλημμύρισαν» το κέντρο των Τρικάλων ενώ συμμετείχαν  στο διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων για να τιμήσει τη γιορτή του Λαζάρου

Βαδίζοντας προς το μεγάλος Πάθος της Μεγάλης Εβδομάδας τα έθιμα του τόπου μας έρχονται να αναβιώσουν, τιμώντας τη θρησκευτική παράδοση και την κληρονομιά.

Έθιμα που αναβιώνονται τιμώντας τη Μεγάλη θρησκευτική γιορτή, αυτή του Πάσχα.

Βαδίζοντας προ τη Μεγάλη εβδομάδα ξεκίνησε η αναβίωση των εθίμων, με τα τραγούδια που έρχονται να τιμήσουν το Λάζαρο, τον φίλο του Χριστού, που πέθανε και αναστήθηκε μετά από τέσσερις ημέρες με τη Ζωοποιό Χάρη του Θεού.

Όμορφες Λαζαρίνες στους δρόμους των Τρικάλων

Το ανοιξιάτικο άρωμα έφεραν οι Λαζαρίνες που κόσμησαν το  κέντρο των Τρικάλων. Κορίτσια κάθε ηλικίας, μαθήτριες δημοτικού και γυμνασίου, με τα καλαθάκια στα χέρια, επισκέφτηκαν και τραγούδησαν το Λάζαρο σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κατάστημα.

Αρκετά επισκέφτηκαν και το δημαρχείο, τραγουδώντας τα κάλαντα στους  αντιδημάρχους κ.κ. Ελένη Κογιάννη και Κώστα Ψύχο, μιας και ο δήμαρχος Τρικκαίων, βρίσκεται εκτός Τρικάλων σε ταξίδι στην Ασία.

Τραγούδησαν μεταφέροντας το γιορτινό κλίμα, προϊδεάζοντας τον κόσμο για τις ημέρες που έπονται.

Διαγωνισμός «Οι Λαζαρίνες»

Στα Τρίκαλα για μια ακόμη χρονιά και στο πνευματικό κέντρο διοργανώθηκαν οι Λαζαρίνες, ένας διαγωνισμός που διεξάγεται από το Δήμο Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων» και συμμετέχουν μαθήτριες σχολείων της πόλης και της περιφέρειας.

Τα μικρά κορίτσια, συνοδευόμενα από τις δασκάλες τους και κάποιες μητέρες, βρέθηκαν από το πρωί της Πέμπτης στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου. Ανά τμήμα, τραγουδούσαν, απήγγειλαν ποιήματα και εντυπωσίαζαν με τις φορεσιές τους.
Δύσκολο το έργο της κριτικής επιτροπής, ακριβώς επειδή η προσεγμένη προετοιμασία όλων των συμμετεχουσών, δημιούργησε υψηλό επίπεδο. Η συγκεκριμένη γιορτή, που σηματοδοτεί την ουσιαστική εμφάνιση της άνοιξης σε συνδυασμό με το Πάσχα, συμπλέκεται με την παράδοση του τόπου μας, στα χωριά του Δήμου Τρικκαίων  και τα Τρίκαλα. Εξάλλου ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων» κάθε χρόνο βελτιώνουν τη διοργάνωση, επειδή διατηρείται ένα έθιμο που, παρότι έχει χάσει τον αυθεντικό του χαρακτήρα, παραμένει σημαντικό, ως ευκαιρία για την προβολή της παράδοσης του λαού μας στο πέρασμα των χρόνων.
Μετά το πέρας κάθε παρουσίασης από τα σχολεία, ο Δήμος Τρικκαίων είχε φροντίσει και δίνονταν κεράσματα, αλλά και αναμνηστικά συμμετοχής στην όμορφη αυτή γιορτή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι κυρίες Σοφία Αλεστά Αντιδήμαρχος Τρικκαίων, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Έφη Λεβέντη και Βάσω Κάκλα, Αρετή Αναγνωστιάδη-Μοράκη μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΛΜΤ, Ρόρα Πανουργιά Παπαναστασίου μέλος Δ.Σ. του ΣΦΛΜΤ. ΣΦΛΜΤ, Λίτσα Τσιρέπα μέλος Δ.Σ. του ΣΦΛΜΤ ενώ η διοργάνωση έγινε από τη Δ/νση Παιδείας και Πολιτισμού.

Την παράσταση έκλεψαν οι Λαζαρίνες του 35ου δημοτικού σχολείου οι οποίες τραγούδησαν τα κάλαντα με παραδοσιακές φορεσιές