Πιθανότατα την Δευτέρα η καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων

Θα εξοφληθεί η ενιαία ενίσχυση σε υπολειπόμενο ποσοστό 30% ενώ θα καταβληθεί και το 100% του «πρασινίσματος»

Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η καταβολή του υπολειπόμενου μέρους της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για καταβολή των ποσών την ερχόμενη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου. Οι αγρότες πρόκειται να εξοφληθούν της ενιαίας ενίσχυσης μιας και τον περασμένο Οκτώβριο τους είχαν πιστωθεί χρήματα που αντιστοιχούσαν στο 70%.

Η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης χωρίζεται στο 30% της βασικής ενίσχυσης και του 100% του «πρασινίσματος».

Με την πληρωμή της εξόφλησης των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρωθούν το σύνολο της βασικής ενίσχυσης και του «πρασινίσματος» όσοι από τους δικαιούχους παραγωγούς δεν πήραν την πρώτη δόση λόγω ότι δεν «συμπλήρωνε» η βασική ενίσχυση το απαιτούμενο ποσό των 250 ευρώ που ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός και με το πρασίνισμα τα «πιάνουν».

Σύμφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην πληρωμή της εξόφλησης θα περιλαμβάνονται υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης (το 30% που αντιστοιχεί σε ποσό 427.329.000 ευρώ), το πρασίνισμα (562.899.000 ευρώ) και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (37.527.000 ευρώ), όσους έχουν λαµβάνειν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα, όσους αθροιστικά το συνολικό τους ποσό είναι µμεγαλύτερο από τα 250 ευρώ, αλλά και όσες από τις εκκρεμότητες της προκαταβολής διευθετηθούν, αφενός από τους παραγωγούς µε υποβολή διοικητικών πράξεων και αφετέρου από τους αρμοδίου µε ολοκλήρωση των ελέγχων, αλλά και τους δικαιούχους της φόρµας 6.

Σχετικά µε του γεωργούς νεαρής ηλικίας, η ενίσχυση αφορά πριµ 25% επί των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, για αιτούντες παραγωγούς που ξεπερνούν τους 62.000. Να σημειωθεί ότι το ανώτατο ποσό που ορίζει ο Εθνικός Φάκελος για το 2017 ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ, αν και πέρυσι πληρώθηκαν 16 εκατ. ευρώ.