Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαρκαδόνας για τις πλημμύρες αποφάσισε η «Η Ανοιξη»

Ανακοίνωση για τις πλημμύρες: Το έργο επαναλαμβάνεται με μόνιμα θύματα τους αγροκτηνοτρόφους

 Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου , στο Κεραμίδι Τρικάλων , πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων  του δήμου  Φαρκαδόνας  με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη».

Θέμα της σύσκεψης ήταν οι  καταστροφές που έγιναν στο Νομό Τρικάλων και ιδιαίτερα στον κάμπο της Φαρκαδόνας , όπου πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα με φυτικές καλλιέργειες ( ιδιαίτερα σιτηρά).

Επισημάνθηκε ότι για τις καταστροφές φταίει και η μεγάλη έλλειψη  αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών – αποστραγγιστικών , που δε γίνονται με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως και  της σημερινής  , της περιφέρειας και των δήμων , στον κάμπο της Φαρκαδόνας και γενικότερα στην Δυτική Θεσσαλία . Στη συγκεκριμένη περιοχή  κάθε φορά μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις , προκαλούνται  πλημμύρες από την υπερχείλιση του Πηνειού και των παραποτάμων του , οι οποίοι  δέχονται όλα τα νερά των Τρικάλων και της Καρδίτσας .

Παρόλο που οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν την λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης τους, εμείς βρισκόμαστε ξανά και ξανά στο ίδιο έργο θεατές , αντιμέτωποι με την καταστροφή όσων δημιουργούμε με το μόχθο μας. Αυτές τις μέρες,  σ’ ένα έργο που επαναλαμβάνεται,  θα ακούσουμε  λόγια συμπόνιας από τους κρατούντες της κυβέρνησης ,της περιφέρειας και των δήμων για τις δήθεν παρεμβάσεις τους που απέτρεψαν τα χειρότερα. Η σκληρή πραγματικότητα  όμως λέει ότι τα θύματα και πάλι είμαστε εμείς και   ότι με ασπιρίνες δε γιατρεύεται ο ασθενής . Το έχουμε ξαναπεί και δε θα κουραστούμε να το λέμε ότι χρειάζονται ριζικά μέτρα πρόληψης και θεραπείας.

Επίσης, τη συζήτηση απασχόλησε έντονα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ , που ενώ οι αγρότες πληρώνουν μεγάλα ποσά , ο ΕΛΓΑ  βάζει μια σειρά από εμπόδια και δεν αποζημιώνει στο 100%της ζημιάς , δεν καλύπτει όλες τις αιτίες καταστροφής και στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθος της ζημιάς.

Ως αγρότες του Ν Τρικάλων όπου το αγροτικό εισόδημα αποτελεί μοναδική πηγή βιοπορισμού , και ταυτόχρονα  έχει δεχτεί τεράστια πλήγμα από την γενικότερη αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ , μετά και την καταστροφική ζημιά που έχουμε πάθει από τις πλημμύρες είναι αδύνατη η επιβίωση των οικογενειών μας.

Ζητάμε :

Να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των καταστροφών και να δοθούν αποζημιώσεις για το 100% , πράγμα που δεν γίνεται σήμερα από τον ΕΛΓΑ , και πρέπει να αλλάξει γιατί βάζει μια σειρά εμπόδια και δεν αποζημιώνει πλήρως όλες τις ζημιές , τις αιτίες καταστροφής , και στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθός τους.

Να υπάρξει άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς

Να παγώσουν υποχρεώσεις των πληγέντων προς Δημόσιο , τράπεζες , ΟΓΑ , να εξαιρεθούν από χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κτλ

Στην περίπτωση πλημμυρών και καταστροφών των καλλιεργειών , που είναι σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή και ιδιαίτερα στην περιοχή της Φαρκαδόνας , έως ότου εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς για το μέγεθος της ζημιάς .

Να υπάρξει σχεδιασμός και εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών  και άλλων έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες , αλλά και την λειψυδρία αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδάτινα αποθέματα. 

Στα πλαίσια ταυτά αποφασίστηκε να υπάρξει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαρκαδόνας

την Τετάρτη 28 Φλεβάρη στις 6:00 το  απόγευμα.